Ενας έρωτας, μια εκούσια απαγωγή και ο θάνατος στον τοκετό: Κτήσυλλα και Ερμοχάρης (βίντεο) από τον Κων/νο Αθ. Οικονόμου,

Ενας έρωτας, μια εκούσια απαγωγή και ο θάνατος στον τοκετό: Κτήσυλλα και Ερμοχάρης [ΒΙΝΤΕΟ]

  • από τον Κωνσταντίνο Αθ. Οικονόμου, δάσκαλο, συγγραφέα

Η Κτήσυλλα ήταν θυγατέρα του Αλκιδάμα και της Ιουλίδας από την Κω. Μάλιστα στο νησί αυτό υπήρχε ιερό της Κτήσυλλας, η οποία λατρευόταν με την επωνυμία Εκαέργη, ενώ προς τιμήν της γίνονταν “ενιαύσιες” [ετήσιες] θυσίες.

ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΟΡΚΟΣ: Ο Ρωμαίος μυθογράφος Αντωνίνος Λιβεράλις1, γράφει ότι η Κτήσυλλα καταγόταν από τη νήσο Κέα2. Σε κάποια τοπική εορταστική εκδήλωση, την είχε ερωτευθεί κάποιος Ερμοχάρης από την Αθήνα όταν την είδε να χορεύει. Ο Ερμοχάρης, αφού δεν ήξερε ή δεν τολμούσε να την προσεγγίσει, σκέφτηκε το εξής τέχνασμα: Χάραξε ένα όρκο πάνω σε ένα μήλο και περίμενε πότε η Κτήσυλλα θα πήγαινε στον ναό της Αρτέμιδας. Μόλις η όμορδη Κεία βρέθηκε εκεί, ο Ερμοχάρης πέταξε μέσα το μήλο. Εκείνη το πήρε και όλο περιέργεια διάβασε μεγαλόφωνα ό,τι ήταν γραμμένο πάνω του. Στο μήλο έγραφε: “Ορκίζομαι να μην πάρω για σύζυγό μου άλλον εκτός από τον Ερμοχάρη!” Η Κτήσυλλα ντράπηκε, κοκκίνισε και πέταξε μακριά το μήλο. Ο Ερμοχάρης, που άκουσε τον “όρκο” αυτό, πήγε κατευθείαν στον πατέρα της, του ανακοίνωσε το συμβάν και τη ζήτησε επισήμως σε γάμο. Ο Αλκιδάμας δέχθηκε, αλλά ο Ερμοχάρης του ζήτησε να ορκιστεί στον Απόλλωνα αγγίζοντας μάλιστα και την ιερή δάφνη του θεού3.

Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ: Πέρασαν από τότε αρκετά χρόνια. Ο Αλκιδάμας όχι μόνο καταπάτησε τον όρκο του, αλλά ξεχνώντας τον[;] αρραβώνιασε την Κτήσυλλα με κάποιον άλλο ντόπιο. Ενώ λοιπόν η Κτήσυλλα θυσίαζε στην Άρτεμη για να τιμήσει τη μνηστεία της, ο Ερμοχάρης έτρεξε στον ναό να τη συναντήσει. Αυτή τον είδε, τον ερωτεύτηκε χάρις στη θέληση της Αφροδίτης, και εγκαταλείφθηκε σε μία εκούσια απαγωγή. Το ζεύγος έφτασε στην Αθήνα και τέλεσε τους γάμους του. Η Κτήσυλλα ένα έτος αργότερα γέννησε ένα παιδί, αλλά η ίδια πέθανε κατά τον τοκετό. Εξιλεώθηκε έτσι η επιορκία του πατέρα της προς τον Απόλλωνα. Κατά τη διάρκεια της κηδεία της, ένα περιστέρι4 πέταξε πάνω από το φέρετρο και το σώμα της Κτήσυλλας εξαφανίστηκε…

Konstantinosa.oikonomou@gmail.com www.scribd.com/oikonomoukon

Ολόκληρη η ιστορία στο βίντεο που ακολουθεί:

 

1. Αντωνίνος Λιβεράλης, Μεταμορφώσεις 1.

2. Άλλωστε ένας από τους οικισμους της Κέας έως και σήμερα έχει το όνομα της μητέρας της Κτήσυλλας, Ιουλίδα.

3. Η καταπάτηση ενός όρκου μπορεί να είχε συνέπειες και στους απογόνους, αφού ο ορκιζόμενος εγγυάτο τον όρκο όχι μόνο με την προσωπική του ακεραιότητα, αλλά και μ’ αυτή της οικογένειάς του.

4. Σημάδι της Αφροδίτης.