Ενας ακόμη πονοκέφαλος για τον Σιαμισίη των ΕΛΠΕ – Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;

Η βλάβη και η φωτιά του ΚΥΤ Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ προκάλεσε ένα ακόμη πονοκέφαλο στη διοίκηση Σιαμισίη των ΕΛΠΕ.

Ηδη η πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις ενώ το lockdown μείωσε την εγχώρια ζήτηση κάτι που θα επαναληφθεί το επόμενο 15ήμερο. Τώρα ήρθε και η διακοπή της λειτουργίας σημαντικών μονάδων των ΕΛΠΕ να δημιουργήσει ένα ακόμη πρόβλημα.

Η λειτουργία των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ επηρεάστηκε αρνητικά και απότομα καθώς όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους τα ΕΛΠΕ σημειώθηκε πλήρης διακοπή ηλεκτροδότησης και στις δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. στις περιοχές Ασπροπύργου και Ελευσίνας, οι οποίες αναγκάστηκαν να προβούν σε έκτακτη, μη προγραμματισμένη διακοπή της λειτουργίας σημαντικών μονάδων τους.

Το πότε θα τεθουν σε πλήρη λειτουργία ξανά όλες οι μονάδες είναι άγνωστο και δεν αποσαφηνίζεται ούτε στην ανακοίνωση της εταιρείας  η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:  Οι ενέργειες αποκατάστασης ξεκίνησαν ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες ασφάλειας και λειτουργίας των διυλιστηρίων, οι οποίες μέσα από ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων θα οδηγήσουν, τις επόμενες ημέρες, σε σταδιακή επανεκκίνηση των παραγωγικών μονάδων.

Να θυμίσουμε ότι για να σταματήσει αν λειτουργεί ένα διυλιστήριο ώστε να γίνει συντήρηση, χρειάζονται περίπου 5-7 ημέρες. Αντίστοιχος χρόνος απαιτείται για τη σταδιακή επαναλειτουργία.

Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει για τη ζημιά από τη μη λειτουργία των μονάδων, που όπως καταλαβαίνουμε θα ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ καθώς σταμάτησε η παραγωγή και αν τα ΕΛΠΕ θα ζητήσουν αποζημίωση.