Εναντίον συμφωνίας ειρήνης που θα ισοδυναμούσε με ουκρανική «παράδοση» τάσσεται ο Εμ. Μακρόν

Εναντίον μιας συμφωνίας ειρήνης που θα ισοδυναμούμε με «παράδοση» της Ουκρανίας -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times» που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ειλικρινά και αξιόπιστα διατεθειμένος να δεχτεί κατάπαυση του πυρός.

«Εάν επιτραπεί ειρήνη που είναι παράδοση, αυτό θα ήταν κακή είδηση για όλους» τόνισε συγκεκριμένα ο Μακρόν, μήνυμα που προφανώς απευθύνεται στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Το μοναδικό ερώτημα σε αυτό το στάδιο είναι αν και κατά πόσον ο πρόεδρος Πούτιν είναι, κατά τρόπο ειλικρινή, διαρκή, βιώσιμο και αξιόπιστο, διατεθειμένος να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός» υπογράμμμισε, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η Ευρώπη «έχει ρόλο να διαδραματίσει» στις συζητήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια.

Όπως υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, «μόνο» ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι υπεύθυνος να «διαπραγματευτεί με τη Ρωσία» εξ ονόματος της χώρας του, επιμένοντας ότι είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρο: «Επαφίεται στη διεθνή κοινότητα, με συγκεκριμένο ρόλο για τους Ευρωπαίους, να συζητήσει για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία και ευρύτερα, για το πλαίσιο ασφαλείας σε όλη την περιοχή. Εκεί έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν ήταν ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλειά της έναντι της Ρωσίας σε περίπτωση σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Προχθές Τετάρτη ο Αμερικανός νέος υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ εξέφρασε τη θέση ότι δεν είναι «ρεαλιστικός» ο στόχος της Ουκρανίας να ανακτήσει τα εδάφη που απώλεσε μετά το 2014, ενώ τόνισε ότι επαφίεται στους Ευρωπαίους να προσφέρουν «εύρωστες» εγγυήσεις ασφαλείας για τη διατήρηση «διαρκούς» ειρήνης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων για τον σκοπό αυτόν στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία, που προσάρτησε την Κριμαία το 2014, διεκδικεί πέντε ουκρανικές περιφέρειες που κυρίευσε εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, αφού ξέσπασε ο πόλεμος που συμπληρώνει τρία χρόνια στις 24 Φεβρουαρίου.

* Tα παραπάνω σχόλια μπορείτε να τα διαβάσετε πρώτοι στο viber του mikrometoxos.gr

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ ΕΔΩ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mikrometoxos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις