Ενα ιδιότυπο πινγκ πονγκ ανάμεσα σε… πρυτάνεις – Ανθρωπος ή ρομπότ & Η γκρίνια για την υπουργό

Ενα ιδιότυπο πινγκ πονγκ ανάμεσα σε… πρυτάνεις

Σίγουρα σε δύσκολη θέση θα πρέπει να ήλθε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στη διοίκηση του οποίου τέθηκε επικεφαλής ο μέχρι πρότινος πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ Οδυσσέας Ζώρας.

Η κυρία Κεραμέως έγινε μάρτυρας μιας φοβερής κόντρας μεταξύ καθηγητών, κοσμητόρων και λοιπόν παραγόντων του ΕΑΠ, οι οποίοι κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον αμφισβητώντας ακόμη και τα σχέδια του κ. Ζώρα, παρότι ο συγκεκριμένος έχει αναλάβει μόλις προ μερικών εβδομάδων.

Επί δύο ώρες η υπουργός παρακολουθούσε το ιδιότυπο πινγκ πονγκ των αντιπαραθέσεων, το οποίο βέβαια χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Εν προκειμένω από το 1995, όταν για πρώτη φορά ορίστηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή για την έναρξη της λειτουργίας του εν λόγω Ιδρύματος. Και έκτοτε, 24 χρόνια μετά, το ΕΑΠ διοικείται ακόμη από «προσωρινή επιτροπή» που διορίζεται και παύεται κατά το δοκούν από το υπ. Παιδείας.

***

Ανθρωπος ή ρομπότ

Στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της ΕΕ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ώστε, όπως είπε, να μπει ο τίτλος «Πολιτισμός» στο χαρτοφυλάκιο του νέου επιτρόπου Πολιτισμού. Η δεύτερη παρέμβαση έχει να κάνει με τον άνθρωπο: «Θα πρέπει να εργαστούμε για διατήρηση της κυριαρχίας του ανθρώπου ως δημιουργού από την πιθανή υποκατάστασή του εν μέρει ή εν όλω από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης». Δηλαδή άνθρωπος ή ρομπότ, σαφέστατα άνθρωπος δημιουργός. Υπήρξε όμως και μία τρίτη παρέμβαση και σας τη μεταφέρω όπως ακριβώς την είπε:

***

«H Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον μέσω της διαμόρφωσης ενός νέου σκεπτικού, προοπτικής και σχεδίου, με τη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενισχύουν τη σχέση της δημοκρατίας και του πολιτισμού με δράσεις που θα αναπτυχθούν για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ευρύτερα των τοπικών κοινωνιών, των μειονοτήτων, των ασθενέστερων ομάδων, ενισχύοντας τον διάλογο μεταξύ της κοινωνίας και των αναγκών της».

***

Οταν η Μενδώνη συνάντησε τον Νταλί

Σε μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, στην έκθεση με τα 80 έργα των Νταλί και Μαγκρίτ, βρέθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη. Θέλησε να τα μελετήσει από κοντά καθώς και να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά της παρουσίασης μιας τέτοιας έκθεσης που συγκεντρώνει έργα από 40 μουσεία και ιδιωτικές συλλογές που ταξίδεψαν από ολόκληρο τον κόσμο.

***

Η γκρίνια για την υπουργό

Ενώ όμως όλα αυτά συνέβαιναν στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα αναπτύχθηκε από γαλάζιους βουλευτές μια κριτική (ή γκρίνια εάν θέλετε) για την υπουργό Πολιτισμού. Ο λόγος; Οτι πήγε στις εκλογικές τους περιφέρειες χωρίς καν να τους ειδοποιήσει, όπως όφειλε. Και ότι εάν τους είχε ειδοποιήσει, πιθανόν να γνώριζαν περισσότερα για τις εκλογικές τους περιφέρειες. Η κυρία Μενδώνη είναι εξωκοινοβουλευτική υπουργός και η απάντηση που έδωσαν οι συνεργάτες της ήταν ότι πήγε στις συγκεκριμένες περιφέρειες με εντολή του Πρωθυπουργού. Το θέμα βεβαίως δεν έχει κλείσει και οι βουλευτές ζητούν όχι μόνο να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο, αλλά και να δοθούν εξηγήσεις.

BHMAτοδότης