ΕΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ – 1936 Ο ΤΙΓΡΗΣ ΤΗΣ ΤΑΣΜΑΝΙΑΣ [ΕΓΧΡ. ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ – 1936 Ο ΤΙΓΡΗΣ ΤΗΣ ΤΑΣΜΑΝΙΑΣ

[ΕΓΧΡ. ΒΙΝΤΕΟ]

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

  • Ο Θυλακίνος (Thylacinus cynocephalus, ετυμολογία: αρχαιοελληνικό θύλαξ, σύγχρονο θύλακας) είναι το μεγαλύτερο γνωστό σαρκοβόρο μαρσιποφόρο της σύγχρονης εποχής. Είναι επίσης γνωστό και ως Τίγρης της Τασμανίας λόγω των λωρίδων στο πίσω μέρος της πλάτης του, ή και ως Λύκος της Τασμανίας.
Ζούσε στην ηπειρωτική Αυστραλία, Τασμανία, και Νέα Γουινέα, και θεωρείται πως εξαφανίστηκε τον 20ό αιώνα. [1936] Ήταν το τελευταίο μέλος της οικογενείας των Θυλακινιδών (Thylacinidae), ενώ δείγματα άλλων μελών της οικογενείας αυτής έχουν βρεθεί σε απολιθώματα που χρονολογούνται ως και από την πρώιμη Μειόκαινο εποχή.
  • Το εντατικό κυνήγι το οποίο ενθαρρυνόταν και από επικηρύξεις για την θανάτωση των ζώων αυτών, θεωρείται γενικά πως είναι υπεύθυνο για την εξαφάνιση του, αλλά πιθανώς να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συντέλεσαν στην εξαφάνιση του, όπως η εισαγωγή σκύλων από τους βρετανούς αποίκους, και η γενικότερη ανθρώπινη παρουσία στον βιότοπό του.
Τα διαθέσιμα στοιχεία από την εποχή που μελετήθηκε το ζώο αυτό, αναφέρουν πως ήταν ένα σχετικά ντροπαλό, νυκτόβιο πλάσμα, με μέγεθος περίπου όσο ενός μεσαίου/μεγάλου σκύλου. Η ουρά του ήταν δύσκαμπτη, διέθετε μάρσιπο, [σ΄αυτόν οφείλει και το ελληνικό του όνομα], αρκετά παρόμοιου με του καγκουρό -ο οποίος όμως εμφανιζόταν και στα αρσενικά πέρα από τα θηλυκά.
  • Όπως οι τίγρεις και οι λύκοι του Βορείου Ημισφαιρίου, είδη από τα οποία και απέκτησε δύο από τις κοινές ονομασίες του, ο θυλακίνος ήταν αρπακτικό στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Τα κοντινότερα συγγενικά του είδη θεωρούνται, είτε ο διάβολος της Τασμανίας είτε το Νούμπατ. Ο θυλακίνος είναι μαζί με το Οπόσουμ του νερού τα μόνα μαρσιποφόρα τα οποία διαθέτουν μάρσιπο και στα δύο φύλα.
ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Ο θυλακίνος είναι ένα από τα υποψήφια είδη για κλωνοποίηση καθώς και άλλα εγχειρήματα της μοριακής επιστήμης, μια και εξαφανίστηκε σχετικά πρόσφατα και διασώζονται πολλά καλοδιατηρημένα δείγματά του
ΣΧΕΤΙΚΑ: The NFSA has released colourised footage of the last known surviving Tasmanian tiger – or Thylacine – for National Threatened Species Day. Read more about how this black and white footage has been given a new life.