Ενα εκατομμύριο νεόπτωχους πρόσθεσε η πανδημία στην Ιταλία

Στην Ιταλία, η φτώχεια πλήττει πλέον ένα εκατομμύριο περισσότερους ανθρώπους από ό, τι πριν την πανδημία. Αυτό φαίνεται από στοιχεία της οργάνωσης Caritas. Ο αριθμός των αιτήσεων βοήθειας αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες κατά 40 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων, που εξαρτώνται από επισιτιστική βοήθεια έχει φτάσει τα 3,7 εκατομμύρια.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά ο Νότος δείχνει να είναι αυτός που υποφέρει περισσότερο οικονομικά. Το 20% των νεόπτωχων εντοπίζεται στην Καμπανία σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Το 14 τοις εκατό ζει στην Καλαβρία, το 11% στη Σικελία και 10% στην περιοχή του Λάτσιο. Η Λομβαρδία, η οποία πλήττεται περισσότερο από τον ιό, αλλά είναι οικονομικά ισχυρή, φιλοξενεί το 9% αυτών που έχουν πληγεί και οικονομικά από την πανδημία.

Στους «νεόπτωχους» της Ιταλίας συγκαταλέγονται κυρίως εκείνοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους, μικροέμπορες και τεχνίτες που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους. Αλλά και πολλοί αδήλωτοι εργαζόμενοι, που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις ή άλλα επιδόματα, καθώς και οικογένειες χωρίς αποταμιεύσεις.

Τέλος υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι με προσωρινές συμβάσεις ή περιστασιακές θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα φτώχεια πλήττει και 700.000 παιδιά κάτω των 15 ετών, ανέφερε η έκθεση της οργάνωσης.