Ενα «δράμα» με πρωταγωνιστή το ίδιο το Χόλυγουντ

Οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστοί επί εβδομάδες, τα γυρίσματα έχουν σταματήσει και όσες ταινίες ήταν έτοιμες και προγραμματισμές για κυκλοφορία παραμένουν στο συρτάρι. Το Χόλυγουντ βιώνει ένα δράμα άνευ προηγουμένου και κανείς δε μπορεί να προβλέψει το τέλος του, σε μια χώρα που μοιάζει ακυβέρνητη, τουλάχιστον σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το περιβόητο box office κατέγραψε τον περασμένο μήνα έσοδα 400.000 χάρις σε κάποιες ταινίες, που παίζονται σε κινηματογράφους drive in. Ο μέσος όρος για τον Μάιο τα προηγούμενα χρόνια ήταν γύρω στο 1 δισ. καθώς είναι και μήνας που σηματοδοτεί την αρχή της θερινής σεζόν. Ακόμα και σε έναν παραδοσιακά άγονο μήνα, όπως ο περασμένος Φεβρουάριος, οι εισπράξεις ήταν 638 εκατομμύρια δολάρια. Μετά ήρθε ο κορωνοϊός.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στη βιομηχανία ψυχαγωγίας έχουν χάσει τη δουλειά τους, εκτιμούν οι Los Angeles Times. Η περιοχή των στούντιο έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα. Κάποια δειλά πρώτα γυρίσματα γίνονται στο εξωτερικό, στην Τσεχία, τη Γαλλία και την Πολωνία υπό αυστηρούς όρους. Το Netflix είναι ήδη ενεργό στην Ισλανδία.

Ενα τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι επίσης ότι καμιά ασφαλιστική εταιρία δεν δέχεται να ασφαλίσει τα γυρίσματα μιας ταινίας για την covid 19. To εμπόδιο είναι ανυπέρβλητο ειδικά για ανεξάρτητους. Δεν μπορούν να πάρουν τραπεζικό δάνειο χωρίς «ρήτρα ολοκλήρωσης», εγγύηση δηλαδή ότι η ταινία θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο, αυτό απαιτεί να υπάρχει προηγουμένως ασφάλιση. Ενας φαύλος κύκλος δηλαδή.

Ορισμένοι εκπρόσωποι του κλάδου απαιτούν ένα νέο ομοσπονδιακό νόμο, ο οποίος υποχρεώνει τους ασφαλιστές να αποδεχθούν επίσης αξιώσεις, που σχετίζονται με την ασθένεια μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αλλά προς το παρόν απάντηση δεν υπάρχει και όλοι απλώς αγωνιούν και ελπίζουν.