Εν αναμονή των εισηγήσεων από τους λοιμωξιολόγους – Ποια σενάρια εξετάζονται για τις επόμενες μέρες

Άρχισε στις 10 η κρίσιμη σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα πρέπει αν εισηγηθούν στην κυβέρνηση τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας μετά και την ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες και την πορεία του κορωνοϊού στην κοινότητα, ωστόσο φαίνεται ότι οι απόψεις του διίστανται όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση των επιδημιολόγων είναι να μπουν η Αχαΐα και η Θεσσαλονίκη στο κόκκινο, και να ισχύσει απαγόρευση από τις 6 το απόγευμα στην Αττική τα Σαββατοκύριακα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική αναμένεται να αρχίσει από αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς οι ειδικοί φοβούνται πως οι αλκυονίδες μέρες θα «βγάλουν» έξω από τα σπίτια τους τους Αθηναίους με αποτέλεσμα να γεμίσουν πάλι με κόσμο οι παραλίες και τα πάρκα.

Στο τραπέζι βρισκόταν και η απαγόρευση μετακινήσεων σε διαφορετικούς δήμους από αυτόν της κατοικίας, ενώ αγκάθι μεταξύ των ειδικών παραμένει η λειτουργία των σχολείων.

Στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων υπάρχουν και ορισμένοι που τάσσονται υπέρ ενός σκληρότερου lockdown, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο δεν είναι δεδομένο πως θα επικρατήσει η δική τους πρόταση.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του Νοεμβρίου και γι΄αυτό θα μπει από αύριο στην κόκκινη ζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες για τρίτη συνεχή ημέρα οι νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν ξεπέρασαν τις 1.000. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ χθες καταγράφηκαν 1.070 νέα κρούσματα και 25 θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού, ενώ 249 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.