Εμβόλιο γρίπης και κορωνοϊού ακόμη και την ίδια μέρα

Ιός που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη είναι ο ιός της γρίπης, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου. Κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, επισήμανε ότι δεν σημαίνει πως δεν θα μας επισκεφθεί φέτος ο ιός, επειδή δεν μας επισκέφθηκε πέρυσι.

Το κύριο μήνυμά της ήταν να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι πρέπει να το κάνουν, και να μην θεωρούν κάποιοι ότι κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης προστατεύονται από τον κορωνοϊό ή το αντίστροφο.

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ευτυχώς πέρυσι είχαμε ιδιαίτερα χαμηλή επίπτωση της γρίπης και εξήγησε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αλληλεπίδραση της με τον κορωνοϊό. «Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πως μπορεί η μια λοίμωξη να επηρεάσει την άλλη», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι φέτος θα χρησιμοποιηθούν τετράδυναμα εμβόλια μιας δόση κατά της γρίπης. Επίσης είπε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια ημέρα με άλλα εμβόλια, καθώς δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός του αντιγριπικού εμβολιασμού με τον εμβολιασμό με άλλά εμβόλια.

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει πριν, μετά ή και την ίδια μέρα με αυτό το κορωνοϊού, επανέλαβε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στα νησιά τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης
Σε ότι έχει να κάνει με το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών τη χώρα μας, γνωστοποίησε ότι σήμερα το 58,7% επί του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Υπογράμμισε ότι τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρατηρώνται στα νησιά, με τη Μύκονο να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Ακολουθούν, μεταξύ άλλων η Θήρα, η Πάρος, η Τήνος, η Κώς.

Αναφορικά με τα ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολιασμού, έκανε γνωστό ότι σήμερα αυτά ανέρχονται στα 84.000. Επανέλαβε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου αυτή την περίοδο αφορά τους ανοσοκατασταλμένους και άτομα άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τον τελευταίο τους εμβολιασμό.