Εμβόλιο για Covid-19 ίσως τον Νοέμβριο (4.9.2020)

Εμβόλιο για Covid-19 ίσως τον Νοέμβριο

Ας ξεκινήσω με τα καλά νέα στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού: Μήνας – ορόσημο στη μάχη που δίνει ο πλανήτης με τον κορωνοϊό μπορεί να αποδειχτεί ο Νοέμβριος, αφού αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο κατά του φονικού ιού. Πρόκειται για το όπλο που περιμένει ο κόσμος για να απαλλαχθεί από την πανδημία, που έχει φέρει τα πάνω – κάτω στις ζωές μας. Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, αν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης που ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο είναι θετικά, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την εταιρία, έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει άμεσα, η διάθεση του εμβολίου, δηλαδή ακόμα και τον Νοέμβριο.

***

Συγκεκριμένα όσα μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες, η εν λόγω συμφωνία προβλέπει έως το τέλος Δεκεμβρίου, να έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη 30 εκατ. δόσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, τα εμβόλιο θα διατεθεί στα κράτη-  μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Βάσει αυτού λοιπόν, στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα αντιστοιχούν 600.000 δόσεις εμβολίου.

***

Τέταρτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 200 κρούσματα

Πάμε τώρα στα κακά νέα: Αυξητική τάση ακολουθούν για 4η συνεχόμενη ημέρα μέρα τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον αριθμό να μένει και πάλι πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 200 κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 241 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων οι 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και πέντε θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Παρά ταύτα οι ειδικοί λένε πως ακόμα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Και τούτο γιατί όλο και μικρότερες ηλικίες νοσηλεύονται (και αυτές όχι με βαριά συμπτώματα) και οι ημέρες νοσηλείας τους είναι πολύ μικρότερες από τις ημέρες νοσηλείας του Μαρτίου.

BHMΑτοδότης