Εμβόλιο AstraZeneca: Εννέα θάνατοι σε 31 περιστατικά θρομβώσεων καταγράφηκαν στη Γερμανία

Τριάντα ένα περιστατικά θρομβώσεων -συγκεκριμένα, εγκεφαλικής συγχωβυρικής θρόμβωσης (CSVT)- μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca ανακοίνωσε η εμβολιαστική Αρχή της Γερμανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Από αυτά τα περιστατικά τα εννέα οδήγησαν σε θάνατο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτου Paul Ehrlich, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν γυναίκες ηλικίας από 20 έως 63, ενώ μόλις δύο αφορούν άνδρες, έναν 36χρονο και έναν 57χρονο.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν διακόψει για ένα διάστημα τη χορήγηση του εμβολίου, αλλά έπειτα από διαβεβαιώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμούο Φαρμάκων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και τις τοπικές Αρχές άρχισαν ξανά τους εμβολιασμούς.

Αναφερόμενη προ ημερών στην αναστολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca σε αρκετές χώρες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε τονίσει ότι η Ελλάδα συντάχθηκε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), συνεχίζοντας κανονικά την εμβολιαστική διαδικασία και με το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο συσχετίζεται απολύτως με περιστατικά θρομβώσεων ή με το αναφερθέν σπάνιο φαινόμενο να εμφανίζεται θρόμβωση και διάχυτη αγγειακή πήξη» είχε σημειώσει η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας: «Η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό ακόμη και άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα».