«Εμμονή με τα λουλούδια» (της Γιαγιόι Κουσάμα)

Η τελευταία εξερεύνηση της Αμερικανο-γιαπωνέζας καλλιτέχνιδος Γιαγιόι Κουσάμα – γνωστής ως η «Κυρία Πουά» – της έννοιας «εξαφάνιση», «εξάλειψη», είναι η «Εμμονή με τα λουλούδια». Η εγκατάσταση, που παρουσιάστηκε στην τριενάλε NVG, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ξεκίνησε από ένα σχετικά κοινότοπο δωμάτιο με απλά έπιπλα, το οποίο σύντομα «καταστρέφεται» από έναν ιό όμορφων, κόκκινων λουλουδιών.

Η διαδραστική εγκατάσταση είναι αναφορά σε μία από τις πολύ πρώτες εμπειρίες του άπειρου που είχε η Γιαγιόι. Παιδούλα, κοίταζε μια μέρα ένα γύρω σε μια κουζίνα και στύλωσε τα παιδικά ματάκια της σ’ ένα τραπεζομάντιλο που είχε ένα μοτίβο κόκκινων λουλουδιών. Μετά, είχε παραισθήσεις.

«Έστρεψα το βλέμμα πάνω, κι είδα ότι το ταβάνι, τα παράθυρα, οι κολώνες σαν να είχαν καλυφθεί με το ίδιο μοτίβο κόκκινων λουλουδιών» θυμάται η Γιαγιόι Κουσάμα. «Είδα όλο το δωμάτιο, όλο μου το σώμα, και το σύμπαν ολόκληρο να είναι καλυμμένο με κόκκινα λουλούδια, κι εκείνη τη στιγμή εξαλείφθηκε η ψυχή μου… Δεν ήταν ψευδαίσθηση, αλλά η ίδια η πραγματικότητα.»

Στην τριενάλε NVG – πρόγραμμα υποψήφιο για το Βραβείο Ντιζάιν 2018 – οι επισκέπτες της εγκατάστασης ήταν προσκεκλημένοι να «ζωγραφίσουν» αυτή την υπαρξιστική πραγματικότητα, τοποθετώντας ο κάθε ένας ένα κόκκινο λουλούδι. Κόσμος πολύς συγκεντρώθηκε να δει αυτό που είχε «δει» η μικρούλα Γιαγιόι. Λουλούδι το λουλούδι, «κατέστρεψαν» τον χώρο, καλύπτοντας καναπέδες, τουαλέτες καλλωπισμού, παράθυρα, ταβάνι, κολώνες μ’ αυτή την αναπόφευκτη κόκκινη επανάληψη.

Εμπειρία!

Print Friendly, PDF & Email