«Εμφύλιος» στη Jumbo! Αμφισβήτηση των μετόχων – «Μανιφέστο» ο Βακάκης!

Η κατάσταση στα… ενδότερα της εταιρείας Jumbo μοιάζει «εκρηκτική»! Σημαντική μερίδα θεσμικών επενδυτών που διατηρούν μετοχική θέση στην εταιρεία, εγείρει αιτιάσεις έναντι του συντηρητισμού της διοίκησης Βακάκη, οι οποίες υποστηρίχθηκαν εμπράκτως  με την καταψήφιση συγκεκριμένων θεμάτων της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας!

Η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με απαρτία του 82,5% των μετόχων ενέκρινε κατά πλειοψηφία όλα τα θέματα της ατζέντας, ωστόσο, το 44% των συμμετεχόντων καταψήφισε τόσο την επανεκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου -εκτελεστικών και μη- όσο και τη διατήρηση της επταμελούς του σύνθεσης. Υπενθυμίζεται πως μετά την επεισοδιακή παραίτηση και απομάκρυνση του κ. Ευαγ. Παπαευαγγέλου από τη διοίκηση της εταιρείας, το οκταμελές σχήμα μειώθηκε, ενώ η διοίκηση της Jumbo δεν έκρινε σκόπιμη την αναπλήρωση της θέσης.

Αμφισβητούν τον Βακάκη!

Πέρα από την τυπικότητα, η άρνηση παροχής θετικής ψήφου στο συγκεκριμένο θέμα και άρα στη διοίκηση της εταιρείας σχολιάστηκε εκτενώς από τον μεγαλομέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της Jumbο, ο οποίος μετά τη λήξη της διαδικασίας τοποθετήθηκε όσον αφορά τη στρατηγική ανάπτυξης και στόχευσης της εταιρείας.

Εκείνος… απαντά!

Εν προκειμένω, ο κ. Βακάκης «σήκωσε το γάντι», ανταπαντώντας στην ευθεία αμφισβήτηση, κάνοντας λόγο για το όραμα της διοίκησης και την κριτική που δέχεται για «συντηρητική» ανάπτυξη αλλά και για τη διατήρηση υψηλών διαθεσίμων που αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ. «Κάποιοι αναλύουν νούμερα και πίνακες, αλλά δεν αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα της καθημερινής δραστηριότητας».

Σημειώνεται πως ο Α. Βακάκης είναι βασικός μέτοχος του ομίλου Jumbο, με ποσοστό 23,2%, ενώ ακολουθούν το FMR LLC, βραχίονας της Fidelity, με ποσοστό 13,18% και  Capital Group Companies Ιnc με ποσοστό 5,05%, με το υπόλοιπο ποσοστό να επιμερίζεται σε ποσοστά κάτω του 5%.

Οι λεπτομέρειες για την Jumbo

Η διοίκηση της Jumbο πέρα από τη διανομή μερίσματος αυξημένου κατά 20% για την περυσινή χρήση, έχει επιπλέον δεσμευτεί για τη διανομή αυξημένου μερίσματος κατά την υπερδωδεκάμηνη χρήση του 2020, «ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων κερδοφορίας», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της τακτικής Γ.Σ. ο  διευθύνων σύμβουλος. Ο ίδιος επισήμανε πολλάκις πως στην παρούσα φάση κυριαρχεί «μια αισιόδοξη αποτίμηση» για την πορεία της οικονομίας και των ελληνικών αξιών, προσθέτοντας πως η πρόνοια της εταιρείας θα την προφυλάξει και από τη στιγμή «που θα κυριαρχήσει η απαισιοδοξία».

Πέραν της μερισματικής πολιτικής και των αιτιάσεων για τη διακράτηση υπερβολικής ρευστότητας, ο κ. Βακάκης τοποθετήθηκε όσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Εξήγησε πως ως μέτοχος και manager της εταιρείας επιθυμεί αυτή να «είναι μικρή και βαλκανικής εμβέλειας» αλλά συνάμα «να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγικότητά της».

Πηγη: eretikos.gr