Εμφανή τα σημάδια κόπωσης σε Eurobank και Εθνική μετά την ανακοίνωση του MSCI – Διαφοροποιούνται Alpha Bank και Πειραιώς

Διαφοροποιήσεις στην πορεία των τραπεζικών μετοχών βλέπουμε στο ΧΑ δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του MSCI για ένταξη της Eurobank στον MSCI Standard Index Greece – όπως αναμενόταν- ενώ παρά τις ελπίδες η Εθνική Τράπεζα δε μπήκε τελικά στον δείκτη, με αποτέλεσμα να μην ενταχθεί και στον MSCI EMEA. Οι τιμές των δύο αυτών τράπεζων, λόγο των προσδοκιών της ένταξης στον MSCI, έκαναν ένα καλό rally από τις αρχές Απριλίου μέχρι και την ημερομηνία της ανακοίνωσης στις 11 Μαΐου. Συγκεκριμένα η Εθνική είχε διαγράψει άνοδο πάνω από 10% η δε μετοχή της Eurobank ανέβηκε σχεδόν 17% από την αρχή του περασμένου μήνα.

Ως αποτέλεσμα της ανόδου οι valuation δείκτες των δυο τράπεζων τα λεγόμενα P/TBV (τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία) αυξήθηκαν σημαντικά σε 0.5x για την ΕΤΕ και 0.6x για τη Eurobank έναντι 0,35x για την Alpha Bank και περίπου το ίδιο για την Πειραιώς αν προσαρμόσουμε τη λογιστική αξία της κάθε τράπεζας για τα project “Galaxy” και “Sunrise” αντίστοιχα.

Μετά την ανακοίνωση του MSCI έγινε αυτό που λένε στην αγορά ‘’buy the rumor, sell the fact”, βγήκαν πωλητές και στις δυο τράπεζες με τους επενδυτές στη δε Eurobank να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους χωρίς να περιμένουν το MSCI rebalancing που θα γίνει τέλος του μήνα, στη μεν Εθνική μετά την αποτυχία ένταξης στους δείκτες η όρεξη για αγορές δείχνει να κοπάζει. Στην αντίποδα έχουμε τις μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς που δεν επηρεάστηκαν από τον MSCI και δείχνουν τώρα να τραβάνε αυτές το ενδιαφέρον των επενδυτών από τις ‘κουρασμένες’ και υψηλότερα αποτιμημένες Eurobank & ETE.