ΕΜΑ: Ο Οργανισμός δεν έχει αρκετά στοιχεία για να εγκρίνει άμεσα το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής Noel Wathion.

«Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη» ανέφερε σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο.

«Ούτε καν αρκετές για εντολή υπό όρους άδειας κυκλοφορίας.. Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση» επεσήμανε, προειδοποιώντας ότι είναι «απίθανη» η έγκριση τον επόμενο μήνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η AstraZeneca δήλωσε στο Reuters ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού και ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, έχει υποβάλει πλήρες πακέτο δεδομένων στη βρετανική ρυθμιστική Αρχή.