Ελβετία: «Ιστορική» απεργία του προσωπικού στο αεροδρόμιο της Γενεύης

Όλες οι πτήσεις έως το λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Γενεύης, εξαιτίας μιας ιστορικής απεργίας το προσωπικού του διεθνούς αεροδρομίου, του δεύτερου μεγαλύτερου της Ελβετίας.

Αστυνομικοί και προσωπικό ασφαλείας, μπροστά στις πόρτες του κύριου κτιρίου του αεροδρομίου, δεν άφηναν να εισέλθουν παρά μόνο οι επιβάτες που επρόκειτο να πετάξουν αργά το πρωί, καθώς και οι δημοσιογράφοι.

Στο εσωτερικό του αεροδρομίου επικρατεί ηρεμία. Οι συνδικαλιστές -γύρω στους 50- έχουν από την πλευρά τους τοποθετήσει τις κόκκινες σημαίες τους μπροστά από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου για να εξηγήσουν τις διεκδικήσεις τους.

Περισσότερες από 60 πτήσεις ματαιώθηκαν, καθώς η διεύθυνση του αεροδρομίου αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις επιχειρήσεις από τις 7 ως τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Η απεργία, η οποία αφορά κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες, στρέφεται κατά της μεταρρύθμισης της μισθολογικής πολιτικής, την οποία επιδιώκει η διεύθυνση.

Σύμφωνα με σημερινό υπολογισμό, περίπου 8.000 επιβάτες επρόκειτο να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά την αναχώρησή τους από τη Γενεύη λόγω της τετράωρης απεργίας.

Η απεργία αυτή χαρακτηρίζεται ιστορική, καθώς πρόκειται για την πρώτη που αφορά το προσωπικό του αεροδρομίου Κουαντρέν της Γενεύης, το οποίο απασχολείται με σύμβαση δημόσιου δικαίου (και δεν είναι εξωτερικοί συνεργάτες, οι οποίοι είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του αεροδρομίου) στη διάρκεια των 104 ετών της ιστορίας του, υπογραμμίζει η εφημερίδα «Le Temps».