Eλβάλ- Χαλκόρ (ΕΛΧΑ): Η… άλλη ανάγνωση του report (11/11)

ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ – ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ΑΛΛΗ … ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ REPORT 

Φίλοι μικρομέτοχοι, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου είδε το φως της δημοσιότητας το report της EUROXX Securities για την ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ) με νέα τιμή στόχο τα 2.70€ από 2.40€.

Κατ’ αρχάς πρέπει να επιβραβεύσουμε την EUROXX γιατί ασχολείται με μετοχές πλην των κλασσικών πολυφορεμένων. Φυσικά, τον τελευταίο καιρό και άλλες χρηματιστηριακές έχουν ξεκινήσει να βγάζουν report για μη κλασσικές μετοχές. Τελευταίο παράδειγμα το report της ΒΕΤΑ για τον ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ με τιμή στόχο τα 2.17€. Στην τιμή στόχο των 2.17€ ο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ θα έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 54.5 εκ ευρώ και με ένα εκτιμώμενο καθαρό δανεισμό της τάξης των 6.63 εκ ευρώ αυτό μας δίνει ένα ENTERPRISE VALUE = 61.13 εκ ευρώ. Με βάση την εκτίμηση του αναλυτή που βλέπει τα EBITDA του 2021 να είναι της τάξης των 6 εκ ευρώ αυτό μας δίνει ένα προσδοκώμενο EV / EBITDA 2021e = 10.18. Εμείς, επειδή είμαστε άνθρωποι της ανόδου και της δημιουργίας πλούτου, μακάρι να ξεκινήσει να παίζει η αγορά με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2021= 10.18, θα πάρει φωτιά το ταμπλό φίλοι μικρομέτοχοι.

Τώρα, ας πάμε στο report της EUROXX για την ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ. Όπως σας έχουμε πει, όταν βγαίνει ένα report πρέπει πάντα να το ΞΕΚΟΚΑΛΙΖΟΥΜΕ και να μην στεκόμαστε μόνο στην τιμή στόχο που δίνει ο εκάστοτε αναλυτής.

Τρανό παράδειγμα το 17σέλιδο report της EUROXX για την ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ. Με βάση την τιμή στόχο των 2.70€ που έδωσε ο αναλυτής, όλοι θα πουν τι επενδυτική ευκαιρία είναι αυτή και θα έχουν δίκιο. Και πραγματικά, την Παρασκευή με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κάτω -0.55% η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ ανέβηκε κατά +3.58%. Απολύτως φυσιολογικό μετά από μια τέτοια τιμή στόχο.

  • Αν ψάξει όμως κάποιος καλά το report θα ανακαλύψει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και εξηγούμαστε.

Φίλοι μικρομέτοχοι, είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ψάχνεται εδώ και πολύ καιρό να κάνει placement στην ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ γιατί έχει το 91.4% !!! Όπως αντιλαμβάνεστε, για να βγει τέτοια δουλειά πέφτουν μεγάλες προμήθειες. Και τι καλύτερη βιτρίνα από ένα report με τιμή στόχο τα 2.70€. Αυτό να το έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ….

Πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης. Το report τιτλοφορείται ότι η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ “Delivers on Expectations” δηλαδή ικανοποιεί τις προσδοκίες. Από τη μία γράφει αυτά ο αναλυτής και από την άλλη στη  σελίδα 15 ψαλιδίζει τα EBITDA της ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ κατά 3.8% το 2019 (μάλλον δεν τις ικανοποιεί). Το ψαλίδισμα το κάνει φίλοι μικρομέτοχοι Νοέμβριο μήνα, μετά από το εννεάμηνο….

Όπως αντιλαμβάνεστε, η αρχική εκτίμηση πήγε περίπατο. Το απίστευτο είναι ότι ψαλιδίζει και τα EBITDA του 2020 κατά 5.8% αλλά και τα EBITDA του 2021 κατά 5.1%. Αν ήταν έτσι να γίνεται το deliver on expectations όλοι θα κάναμε delivery….

Φίλοι μικρομέτοχοι, για να έχετε μια αίσθηση, στο 1.85€ η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 694 εκ ευρώ. Ο αναλυτής εκτιμά ότι στο τέλος τους 2019 θα έχει καθαρό δανεισμό της τάξης των 577 εκ ευρώ. Με ένα προβλεπόμενο EBITDA  2019  adjusted στα 156 εκ ευρώ αυτό μας δίνει ένα EV/EBITDA 2019e = 8.14. Δεν θα το έλεγε και κανείς χαμηλό….

Έχει κι άλλο ζουμί το report, ο αναλυτής στην σελίδα 8 είναι άκρως αποκαλυπτικός. Το μέσο EV/EBITDA 2019 για τις 8 εταιρείες που συγκρίνει την ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ είναι στο 8. Δηλαδή η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ είναι ελάχιστα πιο ακριβή.

Προσέξτε όμως, είναι όμως υπερμοχλευμένη. Ο αναλυτής εκτιμά ότι η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ θα έχει ένα NET DEBT/EBITDA 2019 = 3.7 !!!!! με το μέσο NET DEBT / EBITDA των 8 εταιρειών να είναι στο 2.2 !!!!! Τέλος, υστερεί και στη μερισματική απόδοση. Ο αναλυτής βλέπει η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ να έχει μια μερισματική απόδοση της τάξης του 2% ενώ ο μέσος όρος των 8 εταιρειών είναι στο 2.5%.

Ο αναλυτής για να βγάλει την τιμή στόχο των 2.70€ χρησιμοποιεί το μοντέλο προεξόφλησης ελεύθερων ταμειακών ροών. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο του ασφαλές κριτήριο. Γιατί, για να καταλάβετε το 2018 η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ με βάση το report του αναλυτή είχε ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ της τάξης των 12 εκ ευρώ. Το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικές κατά 22 εκ ευρώ. Αλλά μετά, στα δέντρα.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές γυρίζουν σε θετικές 54 εκ ευρώ το 2020 και 66 εκ ευρώ το 2021. Για το μοντέλο DCF χρησιμοποιεί για WACC (Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου) 7%. Τουλάχιστον πιο συντηρητικό από αυτό που χρησιμοποιεί η ΒΕΤΑ για τον ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ που είναι στο 6.5%. Για να έχετε μια αίσθηση, στην τιμή στόχο 2.70€ η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ θα παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2019e = 10.19. Το ίδιο που θα παίζει ο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ αλλά τώρα, όχι το 2021.

Τώρα, ας υποθέσουμε ότι τα πράγματα θα πάνε όπως τα περιμένει ο αναλυτής. Δηλαδή, τα EBITDA από 156 εκ ευρώ το 2019 πάνε σε 182 εκ ευρώ το 2021 και ο καθαρός δανεισμός θα μειωθεί από 577 εκ ευρώ το 2019 σε 486 εκ ευρώ το 2021.

Τότε, εφόσον συμβούν αυτά, η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ στα 2.70€ θα παίζει με ένα προσδοκώμενο  EV/EBITDA 2021= 8.23. Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι μικρομέτοχοι, ο αναλυτής είναι ξηγημένος. Σου δίνει όλη την πληροφόρηση. Σου λέει δηλαδή, η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ τώρα αλλά και με τις προβλέψεις του 2021 αποτιμάται περίπου όπως οι ξένες ομοειδείς εταιρείες. Όμως είναι πιο μοχλευμένη και δίνει και χαμηλότερο μέρισμα.

Τώρα, αν δεν τραβήξει ο κλάδος έξω, μην περιμένετε θαύματα γιατί η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ δεν είναι Greekcovery story, μιλάμε οι εξαγωγές είναι το 95% του κύκλου εργασιών. Αν σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του και μπει η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση τότε άστα-κλάφτα.

Εμείς ανυπομονούμε να δούμε τι τιμές στόχους θα δώσει η EUROXX Securities  χρησιμοποιώντας WACC 7% και EV/EBITDA 2021e = 8.23 για όλες τις μετοχές που παρακολουθεί για να μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση αναλογικότητας. Εμείς αυτή την φορά πιστεύουμε ότι η μετοχή της ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ δεν θα πέσει.

Τα αξίζει τα λεφτά της σε αυτή την κεφαλαιοποίηση και συμφωνούμε με τον αναλυτή ότι έχει λαμπρό μέλλον. Απλώς εμείς θεωρούμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πολύ φθηνότερες μετοχές με εξίσου δυνατό μέλλον και αν θέλαμε να είχαμε έκθεση στον κλάδο της ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ θα αγοράζαμε τη σουηδική Grangef AB, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, η οποία έχει την ίδια κεφαλαιοποίηση με την ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ στα 701 εκ ευρώ, το ίδιο προσδοκώμενο EV/EBITDA 2020 και 2021 αλλά είναι πολύ λιγότερο μοχλευμένη NET DEBT / EBITDA 2019e = 2.4 ενώ η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ 3.7 και έχει πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση. Το 2019 θα έχει μια απόδοση της τάξης του 3.4% ενώ η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ στο 2%.

Για αυτό φίλοι μικρομέτοχοι, μην στέκεστε μόνο στην τιμή στόχο. Πάντα μα πάντα να ξεκοκαλίζετε το εκάστοτε report γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Φυσικά, να πούμε μπράβο στον αναλυτή της EUROXX γιατί δίνει όλη την εικόνα στον αναγνώστη. Πολλοί δεν το κάνουν. Και φυσικά πολλά μπράβο στην ιδιοκτησία της EUROXX που προβάλλει εταιρείες πλην των κλασσικών πολυφορεμένων. 

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από τον ειδικό συνεργάτη του μ/μ

  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email