ΕΛΤΟΝ: Σαν πολύ δεν κοιμήθηκε(;)- Είπαμε, αλλά όχι και έτσι…

 1. ΕΧΟΥΜΕ ξεχάσει πότε είχε ζημίες ο όμιλος… Ίσως προ αμνημονεύτων ετών… Και πάντως πριν την πρώτη φορά που είδαμε ισολογισμό του.
 2. ΕΧΟΥΜΕ ξεχάσει πότε δεν μοίρασε μέρισμα…
 3. ΟΜΙΛΟΣ LEADER στην Ανατολική Ευρώπη…
 4. Αποτιμάται 37% χαμηλότερα από την λογιστική αξία του…
 5. Και απείρως περισσότερα από την πραγματική του…
 6. Πολύ κοντά στα χαμηλά 12μηνου του…
 7. ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,39
 8. P/e : 10
 9. Ev/Ebitda: 7
 10. Νetdebt/Ebitda: 2,7

ΣΕ ΦΑΣΗ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ Η ΜΕΤΟΧΗ


 • -ΕΛΤΟΝ Χημικά: Το 2019 έκλεισε για τον όμιλο με στάσιμο κύκλο εργασιών και μειωμένη κερδοφορία, λόγω έκτακτων απομειώσεων στα αποθέματα. Ωστόσο, το 2020 φαίνεται πως έχει ξεκινήσει σαφώς ανοδικά, τόσο στην Ελλάδα, όσο κυρίως σε ορισμένες θυγατρικές του εξωτερικού. Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία αισιοδοξούν ότι η άνοδος των πωλήσεων θα συνεχιστεί και στους υπόλοιπους μήνες του 2020.

Η αρχική σκέψη της διοίκησης ήταν η επανάληψη του περυσινού μερίσματος (0,06 ευρώ ανά τίτλο) πλην όμως εξ αιτίας της πανδημίας και για λόγους συντηρητικότητας αποφασίστηκε να μοιραστεί μικρότερο ποσό (0,04). Πάντως, η διοίκηση της ΕΛΤΟΝ Χημικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενσωματώσει το ποσό που δεν δόθηκε φέτος, στη χρηματική διανομή του 2021.

Οι κυριότεροι τομείς, τους οποίους καλύπτει ο Όμιλος εταιριών ΕΛΤΟΝ, είναι:

 • Τρόφιμα, Ποτά
 • Καλλυντικά
 • Φάρμακα
 • Απορρυπαντικά
 • Χρώματα, κόλλες και δομικά υλικά
 • Κλωστοϋφαντουργία
 • Αντιδραστήρια και όργανα Χημείου
 • Αγροχημικά, λιπάσματα
 • Ζωική διατροφή
 • Επεξεργασία νερού
 • Επεξεργασία μετάλλων
 • Επεξεργασία χάρτου
 • Κεριά, λιπαντικά, πλαστικά, ελαστικά
 • Α’ Ύλες ελαστικών
 • Οι στρατηγικές συνεργασίες του Ομίλου με σημαντικές πολυεθνικές παραγωγικές εταιρίες του εξωτερικού διασφαλίζουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα, την τεχνική υποστήριξη, καθώς και τη διαρκή ενημέρωση σε εξειδικευμένα προϊόντα και τις νέες τάσεις στο χώρο.

Στο Τop 50 των διανομέων χημικών της Ευρώπης

Κύρια δραστηριότητα της Elton είναι η εμπορία πρώτων υλών, πρόσθετων χημικών και άλλων εξειδικευμένων προϊόντων, τα οποία χρησιμεύουν κυρίως ως πρώτες ύλες σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας.

 • Μέρος του κύκλου εργασιών του ομίλου αφορά τα έσοδα από την πώληση χημικών προϊόντων αλλά και από την παροχή υπηρεσιών και συγκεκριμένα προμήθειες μεσιτειών από πώληση προϊόντων οίκων που αντιπροσωπεύει η εταιρεία.
 • Το χαρτοφυλάκιό της είναι πολυσχιδές και διαθέτει μια γκάμα με περισσότερα από 7.000 προϊόντα από εκατοντάδες πολυεθνικούς προμηθευτές. Τα προϊόντα αυτά και τις συναφείς υπηρεσίες προσφέρει ήδη σε ένα πελατολόγιο που αριθμεί περισσότερους από 15.000 πελάτες.

Είναι έτσι ένας βασικός συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ των παραγωγών χημικών πρώτων υλών και των χρηστών. Επιπλέον όμως, είναι και πάροχος B2B λύσεων διανομής βιομηχανικών και εξειδικευμένων χημικών εδώ και 35 χρόνια.

Ετσι έχει χτίσει μεθοδικά ηγετική θέση στη διανομή ειδικών χημικών προϊόντων πρώτων υλών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία και στην Τουρκία και κατατάσσεται πλέον στη λίστα των πενήντα μεγαλύτερων διανομέων χημικών στην Ευρώπη με βάση τη σχετική λίστα «Top 50 European Chemical Distributors» του ICIS. Οι τομείς εξειδίκευσης της ελληνικής εισηγμένης είναι πραγματικά ευρύτατοι.

Περιλαμβάνουν τα αγροτικά εφόδια και πολλαπλασιαστικό υλικό, τα τρόφιμα, ποτά και ζωική διατροφή, τα προϊόντα προσωπικής και οικιακής φροντίδας και τα φαρμακευτικά, τις κατασκευές, δομικά υλικά, πολυμερή, κεριά, πλαστικά και χρώματα, την επεξεργασία νερού, μετάλλου, πολυουρεθάνες, βυρσοδεψία, κλωστοϋφαντουργία και βιομηχανικές εφαρμογές, τα αντιδραστήρια & όργανα χημείου και τα εξειδικευμένα χημικά ψυκτικών εφαρμογών. Στην Elton συνηθίζουν να λένε πως πέρα από μια εμπορική εταιρεία αποτελούν μια εταιρεία που μπορεί να προσφέρει στους συνεργάτες της πρόσβαση στην καινοτομία.

 • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν παρατηρηθεί κάποιες καθυστερήσεις εισπράξεων απαιτήσεων (κυρίως από πελάτες που απευθύνονται σε κλάδους οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την covid-19), ωστόσο δεν υπάρχει ανησυχία επισφαλειών, καθώς -εκτός των άλλων- οι πωλήσεις της ΕΛΤΟΝ Χημικά είναι ασφαλισμένες.
 • Η ρευστότητα του ομίλου είναι ισχυρή και οι σχέσεις με τις τράπεζες παραμένουν άριστες.
 • Μπορεί λόγω των εξελίξεων τα πράγματα να έχουν παγώσει, πλην όμως το ενδιαφέρον για νέες εξαγορές εταιρειών παραμένει αμείωτο, με βασικές χώρες-στόχους την Τουρκία και την Πολωνία. «Όμως, και στην Ελλάδα αν προέκυπτε κάποια καλή περίπτωση, δεν θα λέγαμε όχι» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
 • Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στο τέλος της τρέχουσας περιόδου ήταν : Ομίλου 258 Εταιρίας 122 Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στο τέλος της αντίστοιχης περσινής περιόδου ήταν : Ομίλου 248 Εταιρίας 122

 ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ

Η επιχειρηματική πορεία της «Έλτον Χημικά ΑΕΒΕ», ξεκινά το 1981 από τη μετατροπή της προϋφισταμένης εταιρείας Έλτον Βιομηχανικά Χημικά ΕΠΕ, που αρχικά δραστηριοποιούταν στον τομέα εμπορίας χημικών πρώτων υλών για την παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών. Το 1986 οι δραστηριότητές της επεκτείνονται στην εμπορία πρώτων υλών και ειδικών προϊόντων για τον κλάδο τροφίμων.

 • Έτσι, η εταιρεία ενεργοποιείται στους χώρους της αρτοποιίας, σοκολατοποιίας, γαλακτομικών, επεξεργασίας σταφίδας και αλλαντοποιίας, ενώ πολύ σύντομα ακολουθεί η δραστηριοποίηση στα οινολογικά προϊόντα. Το 1989 τα γραφεία και η αποθήκη της εταιρείας μεταφέρονται σε ιδιόκτητες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κάτω Κηφισιά. Η συνύπαρξη των δύο λειτουργιών στον ίδιο χώρο ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση των πελατών και την εσωτερική οργάνωση της, ενώ η επιλογή του χώρου με άμεση πρόσβαση στον κυριότερο οδικό άξονα της χώρας διευκολύνει σημαντικά την διανομή των προϊόντων.

Το 1990 δημιουργείται το τμήμα Πωλήσεων Βιομηχανικών Προϊόντων, με δραστηριοποίηση στην εμπορία πρώτων υλών για την παραγωγή χρωμάτων. Πολύ γρήγορα, το τμήμα εξαπλώνει τις δραστηριότητες του στον χώρο της εμπορίας προϊόντων για την παραγωγή απορρυπαντικών, βερνικιών, συγκολλητικών και μελανιών.

 • Λίγο αργότερα, το 1993 ενισχύεται η παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα με την εγκατάσταση Γραφείου Πωλήσεων στη Θεσσαλονίκη. Το 1996, διπλασιάζεται σε έκταση ο αποθηκευτικός χώρος στην Κάτω Κηφισιά, σε οικόπεδο εφαπτόμενο στο αρχικό. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς αγοράζεται οικόπεδο στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, στο οποίο αρχίζει η ανέγερση κτιρίου κέντρου διανομής και γραφείων το 1998. Το κτίριο ολοκληρώνεται το 1999 και στεγάζει πλέον τις δραστηριότητες της εταιρίας στη Βόρεια Ελλάδα.
 • Επέκταση…

Το 1997 έγινε η πρώτη συστηματική προσπάθεια διείσδυσης σε αγορά βαλκανικής χώρας, μέσω εξαγωγών των προϊόντων της εταιρείας στην Elton Corporation S.A στη Ρουμανία. Το 2000, η Έλτον Χημικά ΑΕΒΕ εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της Elton Corporation S.A. Το 1998 δημιουργήθηκε το χημικό εργαστήριο, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που η εταιρεία παρέχει στους πελάτες της. Η πορεία ενδυνάμωσης συνεχίζεται το 2000 με τη δημιουργία της θυγατρικής εταιρείας υπό την επωνυμία Elton Corporation Ltd και έδρα τη Σόφια Βουλγαρίας, ενώ την ίδια χρονιά η Έλτον Χημικά ΑΕΒΕ αποκτά μέσω εξαγοράς το 52% της «Μοσχολιός Προϊόντα Χημικής Βιομηχανίας Ανώνυμος Εταιρεία», εντάσσοντας στον λειτουργικό της ιστό, μία από τις σημαντικότερες μονάδες του κλάδου.

 • Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2001, η «Μοσχολιός», απέκτησε το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωφάρμ-Γεωργικά Φάρμακα Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση και εμπορία λιπασμάτων, προϊόντων φυτοπροστασίας, σπόρων, βιολογικών προϊόντων, γεωργικών εφοδίων, καθώς και στη συγκέντρωση, διαλογή, επεξεργασία, συντήρηση και εμπορία οπωροκηπευτικών ολοκληρωμένης και βιολογικής καλλιέργειας. Το 2002 ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρεία Elton Corporation D.O.O. στο Βελιγράδι, ενώ to 2012 ιδρύθηκε η θυγατρική Elton Corporation OOO στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.