ΕΛΠΕ – «Vision 2020-25»: Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για ενεργειακό και εταιρικό μετασχηματισμό

Στην ανακοίνωση στρατηγικού σχεδίου με την ονομασία «Vision 2020-2025» για τον ενεργειακό και τον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων προχώρησε η διοίκηση της εισηγμένης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Γιάννης Παπαθανασίου και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ παρουσίασαν το περίγραμμα των βασικών αλλαγών που δρομολογούνται και στηρίζονται σε πέντε άξονες. Ανάμεσα σε αυτά είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ με έμφαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών CO2, την ηλεκτροκίνηση την παραγωγή υδρογόνου αλλά και στα καθαρότερα υγρά καύσιμα.

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε στις αλλαγές του καταστατικού που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο και στο αν με αυτές παύει να ισχύει η συμφωνία που είχαν συνάψει το 2003 οι μέτοχοι του ελληνικού δημοσίου και του ομίλου Λάτση (συγχώνευση ΕΛΠΕ – Petrola) για τον τρόπο διορισμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Τρόπος που καθόριζε και το management της εισηγμένης, αν και τότε τα διυλιστήρια του ομίλου Λάτση είχαν μειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Όπως αποσαφήνισαν οι κ. Παπαθανασίου και Σιάμισιης η διοίκηση της εταιρίας εφάρμοσε το νόμο που ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και προβλέπουν την παύση σε ισχύ του διορισμού των επτά από τα 13 μέλη του Δ.Σ. Με βάση τις νέες διατάξεις τα μέλη του Δ.Σ. μειώνονται σε 11 ενώ ένας μέτοχος δεν μπορεί να εκλέγει πάνω από τα 2/5 της διοίκησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ τόνισε ότι αν δεν προχωρήσει ο ενεργειακός μετασχηματισμός αλλά και η νέα εταιρική δομή, ο όμιλος θα δυσκολευτεί στην εξεύρεση χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων, ενώ το γεγονός της ενεργειακής μετάβασης οδηγεί τον όμιλο και σε εναλλακτικές δραστηριότητες προκειμένου να μπορέσει να αντέξει οικονομικά.

Επιπλέον, ο κ. Σιάμισιης επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στα εταιρικά πλάνα που εξετάζονται είναι η δημιουργία εταιρίας holding στην οποία θα κρεμαστούν οι θυγατρικές εταιρίες, αλλά ήταν κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας των ΕΛΠΕ στο εξωτερικό.

Οι πέντε πυλώνες

Αναλυτικά οι πέντε πυλώνες του “Vision 2020-2025” είναι

1.       Μείωση ρύπων CO2 και καύσιμα

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο η εισηγμένη έχει δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 κατά 30% έως το 2030 και μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2050.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα υγρά καύσιμα δεν θα εξαφανιστούν στην επόμενη δεκαετία, παρά τη στροφή προς τις καθαρές ΑΠΕ και ως προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά στην εισαγωγή μονάδων παραγωγής υδρογόνου και βιοκαυσίμων αλλά και σε τεχνολογίες δέσμευσης των εκπομπών CO2

2.       Ανάπτυξη ΑΠΕ – ενεργειακός μετασχηματισμός

Ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει τη συνέχιση του ομίλου στην ανάπτυξη συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ήδη διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών για έργα 1,2 με 1,3 GW, ενώ η εταιρία ετοιμάζει κι επενδύσεις στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης

3.       Εταιρική δομή

Ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για την ανάγκη εταιρικού μετασχηματισμού με ξεκάθαρες εταιρίες και ιδίως αυτή των ΑΠΕ προκειμένου να βρίσκει πιο εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

«Όταν επιδιώκουμε project finance έργου ΑΠΕ πάντα σκοντάφτουμε στη δραστηριότητα μας στη διύλιση», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος. Όπως είπε πρόκειται σίγουρα να συσταθεί μία ξεχωριστή εταιρία με τις δραστηριότητες των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της σύστασης εταιρίας συμμετοχών με τη μεταβίβαση των μετοχών της εισηγμένης ΕΛ.ΠΕ, στην οποία θα υπάρχουν από κάτω οι θυγατρικές εταιρίες με ξεκάθαρο τρόπο.

4.       Εταιρική διακυβέρνηση

Οι αλλαγές στο καταστατικό και η μείωση των μελών του ΔΣ από 13 σε 11, όπως και άλλες μεταβολές εσωτερικές αποσκοπούν στην εκπλήρωση των κριτηρίων ESG, είπε ο κ. Σιάμισιης αλλά και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανακοίνωση των προτάσεων ήδη έχει προκαλέσει τις θετικές γνώμες διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων

5.       Αλλαγή branding

Ο διευθύνων σύμβουλος έκανε γνωστή και την πρόθεση της διοίκησης να αλλάξει το branding, δηλαδή την ονομασία του ομίλου ενόψει του ενεργειακού μετασχηματισμού του ομίλου.

Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ ρωτήθηκε επίσης και αν υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό της έκθεσης του ομίλου στον τομέα της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Σιάμισιη υπάρχει προβληματισμός με δεδομένες και τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή την αποχώρηση του ισπανικού κολοσσού Repsol από τα χερσαία οικόπεδα αλλά και την εξαγορά της Edison E&P από την Energean.

Ο ίδιος δεν θέλησε να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις, τονίζοντας όμως τον προβληματισμό της διοίκησης.