ΕΛΠΕ: Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ για το Δ.Σ για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος

Τροπολογία για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος στα ΕΛΠΕ κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αξιώνοντας αλλαγές στο δικαίωμα ορισμού των μελών στο διοικητικό συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Το δημόσιο αξιοποιεί πλήρως τα όρια που θέτει ο 4548/18 για τα οριζόμενα μέλη του ΔΣ και αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα να ορίζει απευθείας τα 2/5 αυτού.
  2. Το δημόσιο προτείνει στη ΓΣ μέλη του ΔΣ ώστε τελικά αυτό να καταλαμβάνει το 50%+1 των εδρών του ΔΣ (η πρότασή του προς τη ΓΣ θα καλύπτει τις έδρες από τα 2/5 που ορίζονται έως το 50%+1).
  3. Το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί τα δικαιώματα των παραγράφων 1, 2 και 3 λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας του ν. 4548/2018, τα κριτήρια καταλληλότητας του ν. 4706/2020 καθώς και την πολιτική καταλληλότητας της εταιρείας.
  4. Αναπληρώνονται άμεσα τα μέλη του ΔΣ που ορίζονται απευθείας από το Δημόσιο σε περίπτωση παραίτησης ή έκλειψης τους για οποιοδήποτε λόγο.
  5. Το σωματείο εργαζομένων προτείνει στη ΓΣ μέλη του ΔΣ σε ποσοστό 15% και καταλαμβάνουν τις αντίστοιχες θέσεις.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να αποδείξει εάν επιλέγει να προστατεύσει τελικά το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου στον στρατηγικό Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) ή του ιδιώτη, παραχωρώντας του τα δικαιώματα του Δημοσίου» επισημαίνεται, στη συνοδευτική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.