Ελληνικό ραντάρ εντοπίζει drones σε πόλεις… και είναι έτοιμο για παραγωγή (vid.)

Νέες πρόσφατες δοκιμές του ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των μηχανικών της εταιρείας ότι το ελληνικό σύστημα όχι μόνο μπορεί να εντοπίζει χαμηλά ιπτάμενα mini drones σε ανοικτό πεδίο, αλλά και εντός κατοικημένων περιοχών.

Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες και το βίντεο που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, κατά την διάρκεια των δοκιμών στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ διαπιστώθηκε πως το ελληνικό ραντάρ μπορεί να αποκαλύψει ένα drone τύπου DJI Phantom 2, σε αποστάσεις 600 μέτρων ακόμη και εντός κατοικημένης περιοχής με την ταυτόχρονη παρουσία και κίνηση ανθρώπων καθώς και οχημάτων.

Το εντυπωσιακό και συνάμα μοναδικό στοιχείο του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ είναι πως το εν λόγω ραντάρ όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας, εκπέμπει με 500 mw EIRP, γεγονός που το καθιστά μη εντοπίσιμο ΔΕΝ χρειάζεται άδεια εκπομπής. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους αναφορικά με την εκπομπή του ελληνικού ραντάρ, ένα συνηθισμένο κινητό τηλέφωνο εκπέμπει με ισχύ 1.5-2 W δηλαδή έως και τετραπλάσια από την ισχύ του ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ.

Η ικανότητα του εν λόγω ραντάρ να εκπέμπει με τόσο χαμηλή ισχύ και να αποκαλύπτει mini drones σε αποστάσεις πάνω από 600 μέτρα και ύψος πτήσης κάτω των 30 ποδών (περίπου 7 μέτρα), σε ένα βεβαρημένο, αλλά ταυτοχρόνως ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει με την κίνηση σε μια πόλη, καθιστά τον ΤΗΛΕΜΑΧΟ ένα από τα ελάχιστα ραντάρ στην κατηγορία του με τέτοιες επιδόσεις.

Το ελληνικό ραντάρ διαθέτει εξαιρετική διακριτική ικανότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές επιτήρησης, εντοπισμού και αντιμετώπισης drones είτε αυτόνομα είτε εντός ενός ολοκληρωμένου συστήματος.

Αυτή την περίοδο οι μηχανικοί της εταιρείας έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη του συστήματος το οποίο βρίσκεται στην φάση του βιομηχανικού πρωτότυπου και εφόσον υπάρξουν παραγγελίες θα μπορούσαν να αρχίσουν την πιλοτική σειριακή του παραγωγή ώστε αργότερα να ακολουθήσει η μαζική του παραγωγή.  Προσδοκία όλων των συντελεστών του προγράμματος είναι η περεταίρω αξιοποίηση του ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ και σε συνεργασία με άλλες ελληνικές εταιρείες του χώρου.

Το ζητούμενο είναι να τολμήσουμε ως χώρα, να στηρίξουμε και να εμπιστευτούμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία και να αναπτύξουμε ίσως για πρώτη φορά ένα εθνικό, ένα ελληνικό ολοκληρωμένο προϊόν επιτήρησης και αντιμετώπισης χαμηλά ιπτάμενων drones με ενεργά μέσα όπως παρεμβολείς, πολυβόλα ή ακόμη και πυροβόλα Laser κατά το πρότυπο άλλων χωρών όπως η Τουρκία.

Το επόμενο βήμα του προγράμματος ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ θα πρέπει να είναι η πραγματοποίηση συνεργιών με άλλες ελληνικές εταιρείες ώστε αξιοποιώντας το ελληνικό ραντάρ να προκύψουν και άλλα προϊόντα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για εξαγωγές αφού το κόστος του ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ είναι άκρως ανταγωνιστικό φτάνοντας μόλις το 1/3 των ανταγωνιστών του διεθνώς.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν χρειάζεται πλέον έρευνα για την έρευνα και την δημοσίευση μερικών ερευνητικών μελετών, αλλά την ανάπτυξη νέων καινοτόμων ρεαλιστικών στην πραγματοποίηση προϊόντων με τη συνέργεια των ελληνικών εταιρειών που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία και ικανότητες. Ας το κάνουμε πράξη λοιπόν, γιατί δεν δίνονται πάντα ευκαιρίες.

.