Ελληνική Παραγωγή: Ανάγκη άρσης των στρεβλώσεων στην μεταποίηση

Η ανάγκη άρσης των στρεβλώσεων που φέρνουν τις ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους, με κορυφαίο το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και των αποσβέσεων για επενδυτικές δαπάνες αναδείχθηκε σε κεντρικό θέμα στη 2η ετήσια Γενική Συνέλευση της “Ελληνικής Παραγωγής-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη” που πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού κ. Νίκου Παπαθανάση.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Καθηγητής κ. Νίκος Βέττας παρουσίασε τα βασικά προκαταρκτικά συμπεράσματα της 3ης μελέτης που εκπονείται με τη στήριξη της “Ελληνική Παραγωγής”, με θέμα “Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας – Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών”, καταδεικνύοντας τα σημαντικότατα οφέλη που θα προκύψουν για το ΑΕΠ, τα έσοδα του Δημοσίου και την απασχόληση, με τις προτεινόμενες διορθωτικές παρεμβάσεις στους τομείς αυτούς.

Στη σημασία αυτών των παρεμβάσεων, “ώστε η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία να μπορέσει να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τις ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και να μπορέσει να δώσει προτεραιότητα στο ζητούμενο των καιρών, που είναι η αύξηση των επενδύσεων και η οργανική ανάπτυξη βασισμένη στην τεχνολογία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια” αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΣ της “Ελληνικής Παραγωγής” κ. Μιχάλης Στασινόπουλος προσφωνώντας, στο 2ο μέρος της ΓΣ, τον Υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη:

“Η ελληνική βιομηχανία, χάρη στις σκληρές προσπάθειες των ίδιων των επιχειρήσεων, επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων και σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς οι εξαγωγές αγαθών πρωταγωνιστούν στην εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και η απασχόληση στη μεταποίηση αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από το σύνολο της οικονομίας”, επεσήμανε ο κ. Στασινόπουλος και κατέληξε: “Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση γιατί τόσο η ελληνική κρίση και τα αίτια που την προκάλεσαν όσο και οι ραγδαίες αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον δεν μας επιτρέπουν να αφήνουμε κανέναν να συγχέει την “επιστροφή στην κανονικότητα” με την επιστροφή στο παρελθόν”.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στα μέλη της ΓΣ της “Ελληνικής Παραγωγής” διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τη διεύρυνση και την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, αναγνωρίζοντας την πληθώρα των ανταγωνιστικών μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζει, προεξάρχοντος του ιδιαίτερα υψηλού ενεργειακού κόστους για τη μεταποιητική βιομηχανία. Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών και στις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, διαβεβαιώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Νίκος Παπαθανάσης είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων για να αναζητείται λύση στα προβλήματα τους, ζητώντας παράλληλα από τις επιχειρήσεις να στηρίξουν την προσπάθεια αύξησης της απασχόλησης.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στα μέλη της Γ.Σ., ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων είπε:

“Όλοι πιστεύουμε στην ελληνική παραγωγή. Πρέπει να δούμε πως αυτό από τη θεωρία γίνεται πράξη. Το νούμερο ένα πρόβλημα, το οποίο ως κυβέρνηση το γνωρίζουμε και μας απασχολεί, είναι το κόστος της ενέργειας. Δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σοβαρό για την ελληνική παραγωγή, ιδιαίτερα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Αυτή την περίοδο ήρθαν ένα- δυο ενδιαφερόμενοι και με προσεγγίσανε για να διερευνήσουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα μεγάλες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής. Και μάλιστα, στη βαριά βιομηχανία. Όμως το πρώτο που έθεσαν ήταν το κόστος της ενέργειας.

Έχουν πέσει διάφορες ιδέες στο τραπέζι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να δούμε πως μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί σχετικά γρήγορα. Θα υπάρξουν ad hoc παρεμβάσεις για να αρθούν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα.

Ως προς τη μεγάλη εικόνα, ακόμα έχουμε να λύσουμε το ζέον πρόβλημα της ΔΕΗ και τη γενικότερη ανακατανομή της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και μετά να φτάσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτό.

Η Ελλάδα έχει όμως και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για να έρθουν άμεσα νέες επενδύσεις και να φτιάξουν καινούργιες μονάδες παραγωγής. Δεν είμαστε στο μηδέν. Ναι μεν το φορολογικό μας καθεστώς είναι υψηλότερο από αυτό των γειτονικών χωρών, όμως έχουμε πλεόνασμα εργατικού δυναμικού που είναι καλά εκπαιδευμένο, που είναι παραγωγικό και που με τους μισθούς που έχουμε τώρα είναι σχετικά ανταγωνιστικό.

Έχουμε επίσης μια κυβέρνηση, δεν το λέω για να ευλογήσω τα γένια μου, που πράγματι έχει την διάθεση να παρέμβει για να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα τα οποία εσείς αντιμετωπίζετε. Η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν αναφέρομαι μόνο στον εαυτό μου, αναφέρομαι και στους υφυπουργούς μου, έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας είναι να δώσουμε την αίσθηση στην αγορά ότι τουλάχιστον αυτή την περίοδο υπάρχει μια ηγεσία που είναι εκεί για να σας κάνει τη ζωή ευκολότερη και όχι δυσκολότερη.

Πιστεύω σε πρακτικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα. Φέραμε το νομοσχέδιο που προχώρησε πραγματικά πολύ στη μείωση της γραφειοκρατίας. Θέλουμε όμως να μας πείτε “Αυτό έμεινε μισό”, “Αυτό το κάναμε αλλά δεν λειτουργεί”, “Αυτό είναι να γίνει έτσι”. Δεν σημαίνει ότι επειδή ψηφίσαμε έναν νόμο, τελείωσε η προσπάθεια πάταξης της γραφειοκρατίας. Το αντίθετο. Αυτή είναι μία on going προσπάθεια.

Θέλω, λοιπόν, να σας καλέσω να αδράξετε την ευκαιρία της νέας κυβερνήσεως που είναι εξαιρετικά φιλική προς το επιχειρείν και να βοηθήσετε την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της”.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε:

“Είναι πολύ δύσκολο να στέκεσαι μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη και να αναλύεις ζητήματα, αλλά θα σταθώ λίγο στο hashtag “προς το καλύτερο” που διάβασα εδώ. Αυτή η κυβέρνηση κρίνεται για αυτά τα οποία είπε ο Πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές, δηλαδή πόσο γρήγορα θα φέρει την ανάπτυξη. Και από αυτό κρινόμαστε και σε αυτό δουλεύουμε.

Και δυστυχώς πολλοί από τους δείκτες είναι εναντίον μας. Παραδείγματος χάριν, ο δείκτης των επενδύσεων προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν βρίσκεται στο 10% και αυτό μας κατατάσσει στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ο δείκτης αυτός είναι στο 20%. Επομένως, χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά.

Στον δείκτη ανταγωνιστικότητας το 2018 πέσαμε 4 ακόμη θέσεις, ενώ από το 2012 έχουμε πέσει περίπου 15 θέσεις. Επομένως, η ανάπτυξη, την οποία προβλέπουμε για το 2020 στο 3%, θέλει πολύ δουλειά και για να επιτευχθεί και απαιτεί τουλάχιστον 15% αύξηση των επενδύσεων, όλων των επενδύσεων, είτε είναι ιδιωτικές, είτε είναι δημόσιες, πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή τομέα. Επομένως, απαιτείται πάρα πολύ δουλειά και αυτή τη δουλειά κάνουμε.

Με τον τελευταίο νόμο που σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε παρακολουθήσει και έχετε διαβάσει προσπαθήσαμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες της αδειοδότησης έτσι ώστε το 90% των εταιριών ή των δραστηριοτήτων να ξεκινούν μόνο με απλή γνωστοποίηση ή να είναι το περιβάλλον πολύ φιλικό στα επιχειρηματικά πάρκα, να μην υπάρχει καθυστέρηση έτσι ώστε να μην κωλύονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες ή να ολοκληρώνεται ο αναπτυξιακός νόμος χωρίς να ταλαιπωρούνται οι επιχειρηματίες και να σέρνονται 12, 14 και 16 μήνες για την ολοκλήρωση με τον έλεγχο των ελεγκτικών εταιριών.

Γενικά η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια, έρχεται με δράσεις και αυτή η κυβέρνηση, αυτό το Υπουργείο, είναι έτοιμο να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση”.