ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τι απαντά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Επιστολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την οποία επιβεβαιώνει το αίτημα για σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης έστειλε η διοίκηση της Ελλάκτωρ . Σε αυτή αναφέρει:

Ο Όμιλος απαντά στα ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σε απάντηση ερωτημάτων (αρ. πρωτ. 2579/03.12.2020 και 1445/03.12.2020 σχετικών επιστολών) της Ε.Κ., σχετικά με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου της 03.12.2020, παραθέτουμε τα εξής:

α) Το ερώτημά σας (αρ. πρωτ. 2579/03.12.2020 σχετικής επιστολής) δεν σχετίζεται με προνομιακή πληροφορία η οποία κατά τον Κανονισμό 596/2014 αφορά την Εταιρεία ως νομικό πρόσωπο και ως εκ τούτου δεν δυνάμεθα ούτε μας επιτρέπεται να σχολιάσουμε το σχετικό δημοσίευμα. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Εταιρείας τέτοιου είδους πληροφορία.

β) Σε απάντηση του ερωτήματός σας (αρ. πρωτ. 1445/03.12.2020 σχετικής επιστολής) αναφέρουμε ότι:

Στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18:25, επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή, απευθυνόμενο στην Εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ και στα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου,  Αίτημα των Reggeborgh Invest B.V., Άγγελου Χ. Γιόκαρη και Χρήστου Π. Παναγιωτόπουλου, μετόχων της Εταιρείας, κατόχων ποσοστού συνολικά 10,31%, για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας

2. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων / μη εκτελεστικών μελών)

3. Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν.4449/2017)

4. Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν.4449/2017)

5. Διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου της Εταιρείας (δύο τελευταίων χρήσεων)

Η Εταιρεία θα κινηθεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και θα ενημερώσει σχετικά σε κάθε περίπτωση αρμοδίως το επενδυτικό κοινό.

Mάχη χαρακωμάτων για τον έλεγχο της εταιρείας

Οι Ολλανδοί της  Reggeborgh Invest είναι αποφασισμένοι να πάρουν τον έλεγχο του Ελλάκτωρα όπως δείχνει η τελευταία κίνηση τους , καθώς είναι έντονα ενοχλημένοι απο τους χειρισμούς της διοίκησης Καλλιτσάντση, όλο το προηγούμενο διάστημα της διαπραγμάτευσης καθώς επί δύο μήνες όλες οι προσπάθειες με τη διοίκηση Καλλιτσάντση έπεσαν στο κενό.

Με ολομέτωπη επίθεση, χθες το απόγευμα επιδόθηκε από μεγάλο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, στην Ελλάκτωρ το αίτημα με το οποίο ζητούν την σύγκλιση γενικής συνέλευσης αλλά και την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία.

Το αίτημα που δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ, υποβλήθηκε από τρεις μετόχους και συγκεκριμένα, την ολλανδική εταιρεία, τον κ. Άγγελο Γιόκαρη και τον κ. Χρίστο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι εμφανίζονται να εκπροσωπούν συνολικά 22.094.903 μετοχές, ήτοι ποσοστό 10,31% με την πλειοψηφία να ανήκει στη Reggeborgh Invest (19.375.003 μετοχές).

Κατά ορισμένες πληροφορίες, το ποσοστό που έχουν συγκεντρώσει, προσεγγίζει το 35%. Υπενθυμίζεται πως κατέχουν άμεσα περί το 5%, έχουν δικαίωμα προαίρεσης ώστε να αγοράσουν το 12,1% του Λεωνίδα Μπόμπολα ενώ πληρορορίες τους φέρνουν να ελέγχουν επιπλέον ποσοστό τουλάχιστον 10%-12%. Ολα δείχνουν πως έχουν συμφωνήσει για κοινό μέτωπο και με άλλους μετόχους που διαθέτουν μικρά ποσοστά.

Κύκλοι της ολλανδικής πλευράς υποστηρίζουν πως «το αίτημα εκλογής νέου Δ.Σ. στην Eλλάκτωρ συμμερίζονται επενδυτές και μέτοχοι στην εταιρεία, σε αριθμό που εγγυάται κατ’ απόλυτο τρόπο την έγκρισή του από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, όταν αυτή συγκληθεί».

Από την πλευρά τους, οι αφοί Καλλιτσάντσοι ελέγχουν το 25,6% των μετοχών της εταιρείας και μένει να διαπιστωθεί με ποιες συμμαχίες θα μπορούσαν να ανεβάσουν το ποσοστό τους και να μπουν με αξιώσεις στο νέο μετοχικό πόλεμο..

Οι Ολλανδοί που έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα στην Ελλάκτωρ τους τελευταίους μήνες προβληματίζονται και από την απραξία της εταιρείας, την οποία επιτείνει η έλλειψη ρευστότητας και την αποκλείει από μεγάλα έργα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία είναι μεταξύ εκείνων που πιέζουν να παραταθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και  ο κυριότερος λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι  η αδυναμία έκδοσης εγγυητικής.