Ελλακτωρ – Με στάση εργασίας “υποδέχτηκαν” τη Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι

Σε στάση εργασίας τις τρεις πρώτες ώρες του ωραρίου και κινητοποίηση στην έδρα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποδέχτηκε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών της εταιρείας την Γενική Συνέλευση των μετόχων καταγγέλλοντας το αντεργατικό πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους και πολλοί από τους απολυμένους συναδέλφους τους οι οποίοι δεν δέχτηκαν τις προκλητικές μειώσεις μισθών και είδαν την “πόρτα της εξόδου”

Η εταιρεία προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε μειώσεις μισθών και τώρα έχει βάλει μπροστά εκδικητικές απολύσεις όσων δεν τις αποδέχτηκαν.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι οι υπεύθυνοι κάνουν λάθος αν θεωρούν πως η εξυγίανση της εταρείας θα έρθει μέσα από τις μειώσεις μισθών και το πογκρόμ απολύσεων και όχι απο διαρθρωτικές αλλαγές.

Αγνόησαν πλήρως τις συστάσεις του Υπ. Εργασίας να μην προχωρήσουν σε εκδικητικές απολύσεις όσων δεν αποδέχτηκαν τις μειώσεις μισθών. Ακόμα και το Υπουργείο Εργασίας που με κάθε κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργοδοτών, έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να ασκηθεί κανένας εκβιασμός και καμία πίεση για την αποδοχή μειώσεων μισθών.     

Μάλιστα όπως καταγγέλλει το Σωματείο με θράσος εμφανίζει ως κοινωνική δικαιοσύνη τις απολύσεις του 12% του συνόλου των εργαζομένων που δεν αποδέχτηκαν την εκβιαστική μείωση μισθού.

Ακόμα και η αποδοχή των μειώσεων όπως προειδοποιεί δεν σώζει τις θέσεις εργασίας καθώς η διοίκηση δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι οι μαζικές απολύσεις θα συνεχιστούν κανονικά με βάση το πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο αρνείται να γνωστοποιήσει στους εργαζόμενους και στα σωματεία.

Την ίδια στιγμή η μείωση προσωπικού συνεπάγεται εξαντλητικό ωράρια και πίεση μέχρι τελικής πτώσης για όσους μένουν πίσω με μειωμένο μισθό.

Πάνω στις μειώσεις των μισθών και στην αντικατάσταση του σημερινού προσωπικού με νέο φθηνότερο θεμελιώνονται τα μελλοντικά κέρδη του ομίλου για μετόχους και τράπεζες που τον δανείζουν ώστε να σπάσει τα ρεκόρ κερδοφορίας την επόμενη μέρα της έναρξης των μεγάλων έργων στις Κατασκευές τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Οπως τονίζει το σωματείο σε ανακοίνωση του: Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα ζητηθούν νέες θυσίες για την διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών.

Άλλωστε δεν ήταν «αρκετές» οι πάνω από 700 απολύσεις μέσα στην τελευταία διετία. Γιατί οι νέες μειώσεις μισθού και απώλειες δικαιωμάτων θα «διασφαλίσουν» τις θέσεις εργασίας και την «επαναφορά του 50% των απωλειών» που δήθεν υπόσχεται ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέχρι τα τέλη του 2022;

Πάνω στις μειώσεις των μισθών και στην αντικατάσταση του σημερινού προσωπικού με νέο «φθηνότερο» θεμελιώνονται τα μελλοντικά κέρδη του Ομίλου, για μετόχους και τράπεζες που τον δανείζουν, ώστε να σπάσει τα ρεκόρ κερδοφορίας την επόμενη μέρα της έναρξης των μεγάλων έργων στις κατασκευές. Η μείωση προσωπικού συνεπάγεται εξαντλητικά ωράρια και πίεση μέχρι «τελικής πτώσης» για όσους μένουν πίσω με μειωμένο μισθό.

Οι «συμμετοχές» στις άλλες εταιρείες του Ομίλου, οι δημόσεις παχυλές συμβάσεις και το σημερινό ανεκτέλεστό του «φτάνει και περισσεύει» για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και μισθοί. Σήμερα ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ διατηρεί και επεκτείνει κερδοφόρες δραστηριότητες σε: Παραχωρήσεις Αυτοκινητοδρόμων, Ενέργεια, Απορρίμματα, Διαχείριση Ακινήτων.

Απευθυνόμαστε και σε όσες και όσους δεν αποδεχτήκατε τις μειώσεις και βρεθήκατε με το χαρτί της απόλυσης στο χέρι να μην «αποδεχτείτε» ούτε την απόλυσή σας.

Όσοι και όσες «έμειναν» αλλά και όσοι και όσες «έφυγαν» ενωμένοι είμαστε πανίσχυροι! Ο καθένας μόνος του εύκολη «λεία»!

Ο αγώνας συνεχίζεται… Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά!

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στον κλάδο με ταξική αλληλεγγύη και ενότητα να υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τη ζωή μας. Η εργοδοτική επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει με τις δικές μας υποχωρήσεις.

Πληρώσαμε ήδη πολλά. Να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση!

Καμία απόλυση – Να ακυρωθούν οι μειώσεις μισθών

Οι εργοδότες του κλάδου και συνολικά είναι «ενωμένοι» απέναντί μας και μας ζητούν νέες θυσίες επικαλούμενοι την όξυνση της κρίσης. Η κυβέρνηση στο πλευρό των εργοδοτών μετατρέπει σε νόμο κάθε απαιτησή τους επικαλούμενη την «πανδημία».

Με τον αγώνα μας μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω.

Αδύναμοι είναι οι εργοδότες εάν μας βρουν ενωμένους απέναντί τους για το δίκιο μας.