ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επικράτηση της Reggeborgh – Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ

Πράσινο φως έλαβε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, της Ελλάκτωρ. Υπέρ ψήφισε το 68,24% και κατά τάχθηκε το 31,75% των παρευρισκόμενων μετόχων που αντιπροσωπεύουν 175.537.307 δικαιώματα ψήφου

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, «η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για το επιχειρησιακό μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανοίγει αρχικά τον δρόμο για την άμεση, ενδιάμεση χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, με τη μορφή ομολογιακού δανείου. Φέρνει όμως και πιο κοντά στην υλοποίηση, βασικές προτεραιότητες του Ομίλου για το 2021, όπως είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της κατασκευής, η επιτάχυνση και η ενίσχυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ομίλου και η στρατηγική του συμμετοχή στα έργα των υποδομών και της ενέργειας που εκτιμάται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η σημερινή επιτυχημένη συνέλευση καταδεικνύει την πίστη των μετόχων στο όραμα του Ομίλου για μία νέα, ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Ένα όραμα που στο επίκεντρό του βάζει το μέλλον 6.000 εργαζομένων και την επαναφορά του Ομίλου σε δυναμική τροχιά εξέλιξης. Η έγκριση της ΑΜΚ διασφαλίζει το υπόβαθρο που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου Κατασκευής με την αξιοποίηση νέων προοπτικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με στόχο την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου και την εδραίωση της ηγετικής του θέσης. H θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των μετόχων στη σημερινή Συνέλευση διασφαλίζει την οικονομική εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ, ανοίγει τον δρόμο σε νέες πράσινες επενδύσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο όραμα για επανατοποθέτηση του Ομίλου τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές».

Νωρίτερα υπερψηφίστηκε σε ποσοστό 68,24% το θέμα της μείωσης κεφαλαίου κατά 212 εκ. ευρώ  με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η αύξηση. Αντίστοιχα, καταψήφισε το θέμα το 31,76% των μετόχων.

«Απευθύνω μια τελευταία προτροπή στους μετόχους να εγκρίνουν την πρόταση του Δ.Σ. για αύξηση κεφαλαίου. Μην έχετε καμία αμφιβολία για την κρισιμότητα της σημερινής συνεδρίασης. Οι αποφάσεις που θα πάρετε σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον του ομίλου» είχε αναφέρει στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος κ. Άρης Ξενόφος.

Όπως είπε με την αύξηση θα διοχετευτούν 100 εκατ. στις κατασκευές και 20,5 εκατ. για επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Θα ακολουθήσει η έκδοση ομολογιακού δανείου 50 εκατ. για ενδιάμεση χρηματοδότηση, με συντονιστή τη Eurobank.

Νωρίτερα, στην εξ’ αναβολής γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιηθηκε με απαρτία 81,98%% κυριαρχησε το θέμα της ανάκληση του παρόντος διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ και τα επιχειρήματα περί σύγκρουσης συμφερόντων που διατύπωσε το στρατόπεδο της Greenhill, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου –Καυμενάκη και η Pemanaoro του κ. Σ. Καλλιτσάνστη.

Στην ψηφοφορία για το πρώτο θέμα της γενικής συνέλευσης που αφορούσε την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου, η πρόταση των εφοπλιστών απορρίφθηκε. Υπέρ της αντικατάστασης του Δ.Σ. ψήφισε το 31,76% των μετόχων και κατά της πρότασης το 66,70%.

Σχεδόν με τα ίδια ποσοστά καταψηφίστηκε και το τρίτο θέμα που αφορούσε την αντικατάσταση της Επιτροπής Ελέγχου.