Ελλάδα… Όλα εδώ ξεκίνησαν και εδώ θα καταλήξουν…

  • Ελλάδα… Όλα εδώ ξεκίνησαν και εδώ θα καταλήξουν…

Κάπου στον 13 αιώνα ένας διάσημος Άραβας ποιητής ο  Τζελαντιν Αλ Ρουμί  έγραψε ένα ιστορικό απόφθεγμα  για την πατρίδα μας.  Ελλάδα…Όλα εδώ ξεκίνησαν κι εδώ θα καταλήξουν!  Ο ίδιος πέθανε το 1273 στην Τουρκία, αλλά σήμερα 750 χρόνια μετά τα λόγια του πιο επίκαιρα από ποτέ.  

Και τι δεν ζήσαμε τα τελευταία 10 χρόνια.  Μια πτώχευση, την διάλυση του Ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, την πλήρη κατάρρευση των τραπεζών,  τους Γερμανούς να χορεύουν στο ταψί μια ολόκληρη Ευρώπη, πάνω από μισό εκατομμύριο συμπατριώτες μας να εγκαταλείπουν την χώρα, οικουμενικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ για να μην αναφέρω την συγκυβέρνηση αριστερών ακροδεξιών, έναν υπουργό οικονομικών που κατέστρεψε κυριολεκτικά το ΤΧΣ και μας κατάντησε ζητιάνους των καταθέσεων μας, και που στην συνέχεια ως δια μαγείας εκλέχθηκε για να μπει στην βουλή.

  • Ενάμιση εκατ. αλλοδαπών κυριολεκτικά να εισβάλουν στην χώρα μας και πολύ πρόσφατα μια γειτονική χώρα να προσπαθεί με το έτσι θέλω να κάνει το μισό Αιγαίο δικό της γιατί όπως η ίδια λέει θυμάται την γαλάζια της πατρίδα. Τόσες δραματικές αλλαγές λαός δεν νομίζω να έχει ζήσει ούτε σε καιρό ειρήνης αλλά νομίζω ούτε καν σε καιρό πολέμου. Και μόλις τελειώσαμε από αυτά ήρθε και ένα lockdown για να μας θυμίσει ότι στον πλανήτη είμαστε και περαστικοί και πολύ λίγοι. Έφτασε μια κινέζικη αστοχία σε μια παντελώς άγνωστη πόλη κατά τα λεγόμενα του πρώην Πλανητάρχη να διαλύσει τα πάντα. Το μόνο που δεν ζήσαμε ακόμα και να προσέχω τις γράφω είναι να σκάσει κάποιος κομήτης και να ζήσουμε στιγμές Ατλαντίδας. Και όμως επιζήσαμε. Και όχι μόνο επιζήσαμε αλλά ξαναχτίζουμε και πάμε για αλλά κόλπα που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Μπονάτσος.

Μας βομβάρδισαν λοιπόν με εξελίξεις, όλες αρνητικές και όλες καταστροφικές. Ξέρετε την μεγαλύτερη καταστροφή που μας προκάλεσαν; Σας έπεισαν ότι είσαστε χαμένοι. Αν κάναμε μια στατιστική η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Στο χρηματιστήριο σίγουρα όχι. Στην καλύτερη να ρεφάρεις τα χρήματα που έβαλες. Όλες οι εταιρίες καταδικασμένες αργά η γρήγορα να κλείσουν και εσείς θα μείνετε με τον μουτζούρη. Απόδειξη για το τελευταίο η καταστροφή της Πειραιώς. Όχι η τράπεζα αλλά οι μέτοχοι αυτής. Είδατε καμία αντίδραση; Κάποια διαδήλωση έξω από τα γραφεία της; Μήπως έβρισε κανείς τον Μεγάλου στην Γ.Σ.; Τίποτα.

  • Ξέρετε γιατί; Γιατί αυτό ήταν το αναμενόμενο, το αναπόφευκτο. Θα χάσετε γιατί είναι η μοίρα σας να χάσετε. Είναι η μοίρα του Ελληνικού χρηματιστηρίου να καταστραφεί και μαζί με αυτό να καταστραφείτε και εσείς. Έχετε δει κάποια τεχνική ανάλυση που να μιλάει για 2000 μονάδες; Μήπως για 1600; 1400; να κατέβω στις 1200; Άφαντες. Ξέρετε γιατί; Γιατί και οι τεχνικοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι μπορεί το ρημάδι να ανέβει. Από την άλλη ειδικά σε πτωτικές περιόδους οι 700, 600, 400 ή και 300 μονάδες δίνουν και περνούν.

Και όμως ο κόσμος άλλαξε. Τον άλλαξε ο Κορωνοϊος. Θυμόσαστε παλαιότερα ένα άρθρο μου ότι ο Κορωνοϊος ίσως σώσει την Ελλάδα; Εδώ βρισκόμαστε. Ο Κορωνοϊος σύντομα θα είναι παρελθόν. Αυτό που θα αφήσει πίσω του πέρα από τα θύματα, είναι ένας πακτωλός χρημάτων που θα ψάχνουν μέρος να κρυφτούν ή καλύτερα να επενδυθούν.  

  • Ήδη μεγάλες επενδυτικές εταιρίες του πλανήτη, πολύ πρόσφατα και η αγαπημένη μου Goldman Sachs, βροντοφωνάζουν για τις επενδύσεις αξίας, επενδύσεις μερισμάτων, επενδύσεις που θα υπάρχουν και 30 χρόνια μετά. Στα περισσότερα dealing rooms ακούς πλέον την φράση value. Ναι ξεφεύγουμε από το πρόσκαιρο, το γρήγορο, το εύκολο και πλέον οι επενδυτές κοιτάνε τις αξίες.

Και ποια χώρα, ποια αγορά έχει τις πιο υποτιμημένες αξίες του πλανήτη;

Η Πατρίδα μας. Μόνο εδώ αγοράζεις εταιρίες με P/κάτω του 10, με μερισματικές αποδόσεις πάνω από το 3-5%. Και όμως η Ελλάδα αλλάζει και αλλάζουν και οι επενδυτές.  Ούτε Μήνας δεν πέρασε που η Ελλάδα έβγαλε 30ετές ομόλογο. Ουρά κάνανε να μας δανείσουν. Μεγάλο μέρος του χρέους μας θα ανατοκιστεί με μηδενικό επιτόκιο ή με επιτόκιο κάτω από 1% σε έναν πλανήτη όπου ο πραγματικός πληθωρισμός θερίζει.

  • Και λίγο πιο πριν ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε πακέτο 45 ΔΙΣ για την ανάπτυξη. Ούτε για ανέκδοτο αυτό το νούμερο προ πενταετίας δεν θα το λέγαμε. Η Motor Oil έβγαλε ομόλογο με κουπόνι κάτω από 2% και δεκάδες εταιρίες αντί να συρρικνώσουν τον τζίρο τους εν μέσω Lockdown τον αυξάνουν. Η αγαπημένη μου ΚΤΗΛΑ δραστηριοποιούμενη στον κλάδο Horeca των εστιατορίων ξενοδοχείων κλπ στο ενιάμηνο του 2020  έβγαλε όσα είχε βγάλει και το 2019; Δηλαδή του 2022 άνευ lockdown που θα απογειωθεί;

Ο Μυτιληναίος διαπίστωσε κανείς τι κέρδη έβγαλε; Παρακολουθείτε τις τιμές αλουμινίου για να δείτε που πάμε; Για πόσες εταιρίες να σας γράψω και πόσα στοιχεία να σας παραθέσω για να σας πείσω ότι αλλάζουμε σελίδα; Ακόμα και η Πειραιώς ως μαύρο πρόβατο της αγοράς δεν αποτελεί τίποτα άλλο από την έμπρακτή απόδειξη ότι η Κυβέρνηση θα καθαρίσει κάθε σκελετό και κάθε τρύπα του παρελθόντος ανεξαρτήτως κόστους. Και ναι οι μέτοχοι αυτής θα καταστραφούν αλλά η επόμενη μέρα θα έχει μια καθαρή τράπεζα.

  • Οπου και να γυρίσεις, η χώρα μυρίζει επενδύσεις. Το χρήμα δεν έχει ούτε πολιτικό χρώμα ούτε εθνική ταυτότητα. Το χρήμα ακολουθεί το δυναμικό και η Ελλάδα έχει βρεθεί στην καρδιά των γεγονότων. Έχει γεμίσει η χώρα από ξένους που ψάχνουν. Και είμαστε ακόμα έν μέσω lockdown. 

Σταματήστε λοιπόν να μετράτε τα κύματα και να αναρωτιέστε αν είναι δυνατόν να κερδίσετε. Είναι, αρκεί να μην χάσετε το πάρτι. Προσοχή μόνο, γιατί μέσα στα καλά ποτά κρύβονται και οι φόλες. 

Φιλικά ΟΑΚ