ΕΛΚ: Τροπολογία για την απελευθέρωση του Φρ. Μπελέρη στην έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Τροπολογία για την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και για την προστασία των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, καταθέτει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε., η οποία αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη Τρίτη 11 Ιουλίου.

«Με την απόλυτη στήριξη των ευρωβουλευτών της ΝΔ και τη συνδρομή του προέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και του συντονιστή στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Μάικλ Γκάλερ (σ.σ.: το ΕΛΚ) υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Μανώλη Κεφαλογιάννη για την άμεση απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και την προστασία των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία, εκφράζεται η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύλληψη του εκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του, που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος. Επίσης, στην τροπολογία τονίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα συνδέεται απόλυτα με τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στον Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές Αρχές.

Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια τόσο της επίσκεψης του Μανώλη Κεφαλογιάννη στον προφυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας στις φυλακές των Τιράνων όσο και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τη συνάντηση του κ. Κεφαλογιάννη με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα για την άμεση αποφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη και την ανάληψη των δημαρχιακών του καθηκόντων, όπως αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.