ΕΛΑΣ: Μεγάλη επιχείρηση κατά του ντόπινγκ σε Ελλάδα και άλλες 30 χώρες – 30 συλλήψεις, 6,5 εκατ. ευρώ τα παράνομα κέρδη

Αστυνομική επιχείρηση κατά του ντόπινγκ και της διακίνησης παραποιημένων φαρμάκων με 30 συλλήψεις διεξήχθη σε συνολικά σε 31 χώρες με τη συμμετοχή και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση με την ονομασία «SHIELD V», εκτός από την ελληνική υπηρεσία, συμμετείχαν οι γαλλικές Αρχές (French Gendarmerie/OCLAESP), οι ισπανικές (Guardia Civil) και οι ιταλικές (Italian Carabinieri Corps/NAS Carabinieri).

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ χειρίστηκε 9 υποθέσεις για 9 εγκληματικά δίκτυα με εθνική, αλλά και υπερεθνική δράση και οι αστυνομικοί της συνέλαβαν 30 άτομα, ενώ στις ποινικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν συμπεριλήφθησαν επιπλέον 36 κατηγορούμενοι. Τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα των εμπλεκομένων υπερέβησαν τα συνολικά 6.500.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, υπό το συντονισμό της Europol, συμμετείχε από κοινού με τις Γαλλικές Αρχές (French Gendarmerie/OCLAESP), τις Ισπανικές Αρχές (Guardia Civil) και τις Ιταλικές Αρχές (Italian Carabinieri Corps/NAS Carabinieri), σε πανευρωπαϊκή επιχειρησιακή δράση με την ονομασία SHIELD V, για την αντιμετώπιση της διακίνησης παραποιημένων φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ.

Η δράση υλοποιήθηκε το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, με τη συμμετοχή Αρχών επιβολής του νόμου από -31- χώρες σε τρεις ηπείρους, τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της INTERPOL, της EUROJUST, της FRONTEX, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (WCO), του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), καθώς και ιδιωτικών Φορέων.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος χειρίσθηκε 9 υποθέσεις. Μετά από πολύμηνες και διεξοδικές έρευνες, αντικείμενο των οποίων αποτέλεσαν 9 εγκληματικά δίκτυα με εθνική, αλλά και υπερεθνική δράση, συνελήφθησαν 30 άτομα, ενώ στις ποινικές δικογραφίες που σχηματίσθηκαν συμπεριλήφθησαν επιπλέον 36 κατηγορούμενοι.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν:

  • περισσότερα από -495.000- τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών, ιατροτεχνολογικών και λοιπών παράνομων σκευασμάτων
  • 104 κιλά πρώτης ύλης
  • χρηματικό ποσό άνω των 460.000 ευρώ
  • ράβδοι χρυσού και χρυσές λίρες
  • 773,6 γραμμάρια κάνναβης
  • 8 πιστόλια/περίστροφα και πλήθος φυσιγγίων.

Τα συνολικά έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα των εμπλεκομένων υπερέβησαν τα 6.500.000 ευρώ».