Εκβιασμός Ερντογάν: Θα ανοίξουμε τις πύλες της Ευρώπης στους πρόσφυγες χωρίς διεθνή υποστήριξη

Νέες εμπρηστικές και εκβιαστικές δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Ε.Ε. έκανε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντoγάν.

Ο Ερντογάν  σε ομιλία του στην Άγκυρα προς τα στελέχη του κόμματος του ανέφερε μίλησε για την Ανατολική Μεσόγειο, τον στρατό αλλά και τις προσφυγικές ροές που έχει η Τουρκία εκτοξεύοντας εκβιασμούς πως όλες τις μεριές, πως αν δεν γίνουν ότι θέλει αυτός τότε θα υπάρξουν «κυρώσεις» από την πλευρά της Τουρκίας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στην Ανατολική μεσόγειο και πως η Τουρκία αλλά και το ψευδοκράτος της Κύπρου έχουν δικαιώματα στην περιοχή και κανείς δεν μπορεί να τους τα στερήσει. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία της Τουρκίας που είναι σε «πλήρη ετοιμότητα» όπως είπε.  Ανέφερε επίσης και το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει ακόμα ένα ερευνητικό πλοίο.

Στην συνέχεια της ομιλίας του και στο κομμάτι για το προσφυγικό  ανέφερε πως αν δεν δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας στη Συρία τότε θα «ανοίξει την κάνουλα» των προσφυγικών ροών, απειλώντας άμεσα την Ε.Ε..

Οι αναφορές Ερντογάν:

«Στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς! Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή.Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέρες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου» , κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα. έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες.Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν.  Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; H θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Η στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς  τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε.