Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις και τα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ημιαγωγών το 2021

Σημαντικά ανοδική πορεία κατέγραψαν οι πωλήσεις ημιαγωγών το 2021 σε πρωτοφανείς συνθήκες πανδημικής κρίσης, ελλείψεων στο συγκεκριμένο προϊόν και ανωμαλιών στη εφοδιαστική αλυσίδα.

Συγκεκριμένα, τα παγκόσμια έσοδα από τις πωλήσεις ημιαγωγών ανήλθαν το 2021 σε συνολικά 595 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας αύξηση 26,3% σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της εταιρείας Gartner. Στην έκθεση αναφέρονται τα εξής: «Οι παράγοντες εκείνοι που προκαλούν τη σημερινή ανεπάρκεια σε ημιαγωγούς εξακολουθούν να επηρεάζουν τους κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού σε όλο τον κόσμο. Η αύξηση των πωλήσεων σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα 5ης γενιάς σε συνδυασμό με τη ζωηρή ζήτηση για ημιαγωγούς και την άνοδο των μεταφορικών για τις πρώτες ύλες ώθησαν ανοδικά τη μέση τιμή πώλησης του προϊόντος και συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των εσόδων των κατασκευαστών κατά το 2021».

Επιπλέον, το προηγούμενο έτος παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην κατάταξη μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών ημιαγωγών στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η νοτιοκορεατική Samsung Electronics ανέκτησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς από την Intel -για πρώτη φορά από το 2018-, αν και η απόσταση ανάμεσα στις δύο εταιρείες ήταν εξαιρετικά μικρή. Από τα ίδια στοιχεία της Gartner προκύπτει ότι τα έσοδα της Samsung Electronics από τις πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν για το σύνολο της χρήσης του 2021 κατά 28% έναντι του 2020, ενώ το μερίδιο αγοράς της διαμορφώθηκε σε 12,3%. Πίσω της και σε απόσταση αναπνοής ακολούθησε η αμερικανική Intel, τα έσοδα της οποίας μειώθηκαν κατά 0,3% έναντι του 2020, ενώ το μερίδιο αγοράς που απέσπασε διαμορφώθηκε στο 12,2%. Εντός των κορυφαίων δέκα ομίλων κατασκευής τσιπ, οι AMD και Mediatek παρουσίασαν την ισχυρότερη και εντυπωσιακότερη ανάπτυξη το 2021, με αύξηση εσόδων κατά 68,6% και 60,2%, αντιστοίχως. Πάντως, η σοβαρότερη αλλαγή στην παγκόσμια κατάταξη το 2021, σύμφωνα με την Gartner, αφορά τη HiSilicon, η οποία αποδυναμώθηκε και δεν ανήκει στις 25 κορυφαίες του κλάδου. Τα έσοδα της HiSilicon μειώθηκαν κατά 81%, από 8,2 δισ. δολάρια το 2020 σε 1,5 δισ. δολάρια το 2021. «Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της εταιρείας και της μητρικής της, της κινεζικής Huawei», σχολιάζει η Gartner.

Σε μια συνολική αποτίμηση, το μερίδιο της Κίνας στην αγορά ημιαγωγών μειώθηκε από το 6,7% το 2020 στο 6,5% το 2021. Η Νότια Κορέα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στα μερίδια αγοράς το 2021, διότι η ισχυρή ανάπτυξη στην αγορά μνήμης τής εξασφάλισε το 19,3% της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών.

Από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ζήτηση για ημιαγωγούς εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανή επίπεδα το 2021, ξεπερνώντας τη ζήτηση από όλες τις άλλες τελικές αγορές για το προϊόν. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από πωλήσεις τσιπ προς την αυτοκινητοβιομηχανία αυξήθηκαν 34,9% το 2021, ενώ αυτά από τις πωλήσεις προς τον κλάδο των ασύρματων τηλεπικοινωνιών και ειδικά των έξυπνων κινητών είχαν μια ενίσχυση της τάξεως του 24,6% έναντι του 2020.