Εκτός κούρσας για εμβόλιο κατά της Covid η Merck – Απογοητευτικά τα αποτελέσματα των έως τώρα προσπαθειών

Διακόπτει τις προσπάθειες παρασκευής εμβολίου κατά του κορωνοϊού η Merck & Co., καθώς -όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg- τα δύο πειραματικά εμβόλια τα οποία ανέπτυσσε απέτυχαν να δημιουργήσουν ανοσοαπόκριση η οποία να συγκρίνεται με φυσική νόσηση ή με κάποιο από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19.

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός είχε υιοθετήσει διαφορετική στρατηγική από εκείνη των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, χρησιμοποιώντας μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση για τη δημιουργία εμβολίου, επί τη βάσει αδυνατισμένου στελέχους του ιού. Το πρώτο πειραματικό εμβόλιο, το V590, δανείστηκε τεχνολογία από το αντίστοιχο της Merck για τον ιό Έμπολα, ενώ το δεύτερο, το V591, βασίστηκε σε τεχνολογία εμβολίου κατά της ιλαράς που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη.

Τόσο το V590 όσο και το V591 ήταν επισπεύδοντα πειραματικά εμβόλια σε σχέση με εκείνα των ανταγωνιστών της Merck. Οι πρώτοι εθελοντές για δοκιμές ασφαλείας «στρατολογήθηκαν» στα τέλη του 2020, ενώ οι Pfizer και Moderna προετοίμαζαν την ανακοίνωση των δεδομένων από την τελική φάση των κλινικών δοκιμών των εμβολίων τους. Η Merck έλαβε πρώιμα αποτελέσματα των δοκιμών μέσα στον Ιανουάριο.

Τα αποτελέσματα ήταν «απογοητευτικά και προκάλεσαν μάλλον έκπληξη» ανέφερε ο Nick Kartsonis, ανώτερος αντιπρόεδρος κλινικής έρευνας για λοιμώδη νοσήματα και εμβόλια στα Merck Research Laboratories. Και τα δύο πειραματικά σκευάσματα δημιούργησαν λιγότερα αντισώματα εξουδετέρωσης που να προλαμβάνουν τη λοίμωξη σε σχέση με άλλα εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ πέτυχαν και χαμηλότερη ανοσοαπόκριση σε σχέση με εκείνη ανθρώπων που μολύνθηκαν με φυσικό τρόπο από τον ιό.

Μολονότι τα υποψήφια εμβόλια της Merck έτσι κι αλλιώς δεν αναμένονταν ως τμήμα του πρώτου κύματος εμβολιασμών, η αποτυχία τους έρχεται σε μία περίοδο αγωνίας για την καθυστέρηση του εμβολιασμού στις ΗΠΑ σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, τη στιγμή που οι μεταλλάξεις του ιού προκαλούν αμφιβολία για το κατά πόσο θα χρειαστεί αναπρογραμματισμός της μορφής του εμβολίου.