ΕΚΤΕΡ: Συγκριτικά η φτηνότερη σε όλο τον κλάδο, η καθαρότερη & υγιέστερη, με σημαντικές προοπτικές

ΕΚΤΕΡ: Συγκριτικά η φτηνότερη σε όλο τον κλάδο, η καθαρότερη & υγιέστερη, με σημαντικές προοπτικές

Με τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου να είναι εξαιρετικά θετικές, λόγω των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του Ελληνικού, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στον κλάδο, ειδικά στις μεγάλες εταιρείες (μετοχικές ανακατατάξεις σε ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, ΑΜΚ σε Άβαξ και φημολογία για εξαγορά, ΙΝΤΡΑΚΑΤ φημολογία για μετοχικές αλλαγές), ωστόσο κάτι ανάλογο δεν ισχύει για τις μικρότερες δυνάμεις (Δομική και ΕΚΤΕΡ), παρά το γεγονός ότι υπάρχει συγκριτικά έντονη κινητικότητα στις μετοχές.

  • Θα εστιάσω στην ΕΚΤΕΡ, η οποία παρουσιάζεται συγκριτικά η φτηνότερη σε όλο τον κλάδο, ενώ είναι η καθαρότερη και υγιέστερη, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σημαντικές προοπτικές.

Συμμετέχει ενεργά στον τομέα των έργων υποδομής, στις ειδικές κατασκευές, όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια κλπ., στους τομείς των ξενοδοχείων, της διαχείρισης απορριμμάτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σιδηροδρομικών έργων, ενώ επεκτείνει όλο και περισσότερο τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων.

  • Ειδικότερα, η μετοχή διαπραγματεύεται στο 75% της λογιστικής της αξίας, όταν οι υπόλοιπες εταιρείες διαπραγματεύονται σημαντικά υψηλότερα της λογιστικής τους και δεν κάνω κάποια αναφορά στις κερδοφορίες, καθώς δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη, λόγω της έντονης μεταβλητότητας των αποτελεσμάτων του κλάδου.

Επιστρέφει €0,04 ανά μετοχή η ΕΚΤΕΡ ΑΕ

Στις 31/12/20 η εταιρεία εμφάνισε €15 εκ. κύκλο εργασιών και είχε ανεκτέλεστο υπόλοιπο €20 εκ., ενώ μέχρι τις 30/6/21 είχε αναλάβει και νέα έργα ύψους €4 εκ. και επίκειται, με βάση τα δημοσιεύματα, η ανακοίνωση του πολύ σημαντικού έργου της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Πάρου.

  • Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει πάρει τα εύσημα το τελευταίο διάστημα, καθώς κατάφερε σε ελάχιστους χρόνους να κατασκευάσει άρτιες νοσηλευτικές μονάδες, εν μέσω αυτής της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου.
  • Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο ακίνητο έκτασης 322 στρ. στον Αγ. Ιωάννη στην Πάρο, το οποίο θα πρέπει επιτέλους οι τοπικές αρχές να δώσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί, απόφαση η οποία θα έχει καταλυτική επίδραση στην αποτίμηση της εταιρείας.

Ο εύλογος προβληματισμός που έχει προκληθεί με βάση το γεγονός ότι η εταιρεία από καθαρή ταμειακή θέση 4-5 εκ. πριν από περίπου 2-3 έτη, βρέθηκε να είναι με καθαρό δανεισμό €1,5 εκ., δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί καθόλου (τι να πούμε για τους κολοσσιαίους δανεισμούς των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου!!!).

  • Σίγουρα κάποιες κακές επιλογές (κατασκευή 2 ξενοδοχείων, όπου στην μία περίπτωση υπήρχε και υπάρχει σημαντική διαφορά στην τιμολόγηση του έργου και στην δεύτερη υπάρχει ακόμα σημαντική απαίτηση ύψους €4,5 εκ.) συνετέλεσαν στην εν λόγω εξέλιξη.

ΕΚΤΕΡ: Αναλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Δήμο Ερμιονίδας στην Αργολίδα​​

Ωστόσο έχουμε:

  • 1) Αρχικά ολοκληρώνεται στην Ρουμανία, η ανέγερση οικοδομής (άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας της ταμειακής θέσης) και με την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης των διαμερισμάτων, θα αντιστραφεί η εικόνα, αν και λογικά η αντλούμενη ρευστότητα θα διατεθεί για την αξιοποίηση και του 2ου οικοπέδου που διαθέτει η εταιρεία στην Ρουμανία, όπου παρατηρείται οικοδομικός οργασμός.
  • 2) Η εταιρεία κέρδισε ένα σεβαστό ποσό από την εκκρεμοδικία για το 1ο ξενοδοχείο περίπου €300 χιλ., ενώ επίκειται η κατακύρωση και άλλων €400 χιλ. , για την ίδια υπόθεση.
  • 3) Η εταιρεία αναμένεται να εισπράξει άμεσα ποσό €360 χιλ. παρακρατηθέντων φόρων, με την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης.
  • 4) Στις 28/1/21 εισέπραξε επιστροφή ΦΠΑ ύψους €1,34 εκ., για εκτελεσμένο έργο. Κάνοντας τις πράξεις, μόνο με αυτά τα κονδύλια η εταιρεία γυρίζει σε καθαρό ταμείο €900 χιλ.!!!

Το κονδύλι όμως που αναμένεται να κάνει την διαφορά, είναι η προαναφερθείσα απαίτηση των €4,5 εκ., που προέκυψε από την κατασκευή του 2ου ξενοδοχείου.

Μπορεί πολλοί να παραπονιούνται, ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρεία έχει κάνει κίνηση ματ, καθώς έχει προσημειώσει το εν λόγω ακίνητο, το οποίο είναι πολλαπλάσιας αξίας (θα συνέφερε τρελά την εταιρεία να πάρει την ιδιοκτησία του!!), ενώ το 2020 εισέπραξε €120 χιλ., ως τόκους υπερημερίας, με βάση σχετικό συμφωνητικό!!! Οπότε…..

Υ.Γ. Μέσα σε όλα τα καλά, θα πρέπει να επισημάνουμε αρνητικά όμως και την κίνηση ενός εκ των μεγαλομετόχων να διαθέσει εξωχρηματιστηρικά 410.000 μετ. (περίπου 4%) Στην τιμή του €1,1.

Υ.Γ (1): Να μην ξεχνάμε…

ΕΧΕΙ αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης για το νέο αεροδρόμιο της Πάρου ο διαγωνισμός για την επέκταση του οποίου, ύψους 46,2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε πριν 2 εβδομάδες. Από τα 46,2 εκατ ευρώ τα 43 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί από τα επιχειρησιακά προγράμματα ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από κρατικούς πόρους.
  • Η ανάδειξη της ΕΚΤΕΡ ως προσωρινού μειοδότη- αναδόχου του έργου θεωρείται έκπληξη υπό την έννοια ότι δεν αναμένονταν τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Αλλά η εταιρεία δεν πέφτει έξω σε κάτι τέτοιες δουλειές, αλλού έπεσε …. ΟΜΩΣ εκεί που έπεσε θα ξανασηκωθεί, το αιτιατόν βαίνει προς επίλυση, αν δεν έχει ήδη επιλυθεί.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ να μην ξεχνάμε και την συνεχή ανάληψη έργων που αναλαμβάνει στην εκτέλεση των οποίων απλά είναι ασυναγώνιστη. Και τι δεν έχει φτιάξει στο παρελθόν, έρχονται τώρα και τα νέα έργα…