ΕΚΤ: Aυξάνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 600 δισ. στα 1.35 τρισ.

Τριπλό χτύπημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να αυξήσει το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) από 750 δισ. σε 1,35 τρισ., να το παρατείνει έως 30 Ιουνίου 2021 και να προχωρήσει σε επαναγορές.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

(1) Το μέγεθος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισ. ευρώ, στα 1,350 δισ. ευρώ.

Ως απάντηση στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, η επέκταση του PEPP θα διευκολύνει περαιτέρω τη γενική στάση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις συνθήκες χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, ειδικά για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών.

Αυτό επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

(2) Ο ορίζοντας για τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα επεκταθεί τουλάχιστον στα τέλη Ιουνίου 2021.

Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τελειώσει.

(3) Οι τίτλοι που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP θα επανεπενδυθούν έως το τέλος τουλάχιστον του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειριστεί με τέτοιον τρόπο ώστε για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη νομισματική στάση.

(4) Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις πρόσθετες αγορές έως 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

5) Οι επανεπενδύσεις των κύριων πληρωμών από χρεόγραφα που λήγουν που αγοράζονται βάσει του APP θα συνεχιστούν πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα απαραίτητο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός μεγάλου βαθμού νομισματικής διευκόλυνσης.

(6) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού συγκλίνουν σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με βιώσιμο τρόπο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Λαγκάρντ: Υφεση 8,7% στην ευρωζώνη το 2020

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης βιώνει μια άνευ προηγούμενου συρρίκνωση, ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η ίδια σημείωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική κάμψη έχει ήδη φτάσει στο κατώτατο σημείο, αλλά η ανάκαμψη θα είναι χλιαρή.

Όπως υπογράμμισε, οι οικονομικές προβλέψεις καταδεικνύουν ότι η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πρωτοφανής. Σημείωσε επίσης πως η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για το ΑΕΠ.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020 στο βασικό σενάριο, ενώ το 2021 η ανάκαμψη δεν θα καλύψει τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς. Συγκεκρμένα, η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,2% το 2021 και 3,3% ο 2022.

Τον Μάρτιο η ΕΚΤ προέβλεπε ανάπτυξη 0,8% το 2020, 1,3% το 2021 και 1,4% το 2022.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κα. Λαγκάρντ επισήμανε ότι οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν υποτονικές λόγω της μεγάλης οικονομικής επιβράδυνσης και της πτώσης στις τιμές της ενέργειας.

Αναλυτικά, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,3% το 2020, στο 0,8% το 2021 και στο 1,3% το 2022.

Παράλληλα, η κα. Λαγκάρντ καλωσόρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιονομική τόνωση ύψους 750 δισ. ευρώ.

Ερωτώμενη για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η κα. Λαγκάρντ επισήμανε ότι υπήρχε ομοφωνία όσον αφορά την ανάγκη ανάληψης δράσης,  ενώ η συναίνεση για την αύξηση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 600 δισ. ευρώ ήταν ευρεία.