Εκλογικός νόμος, προστασία των ζώων και απόδημοι στη Βουλή

Εκλογικός νόμος, προστασία των ζώων και απόδημοι στη Βουλή

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που τόσα προβλήματα δημιούργησε στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλιο) είναι έτοιμο, όπως μου είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, και κατατίθεται αυτόν τον μήνα στη Βουλή. Ένα άλλο νομοσχέδιο για την κατάργηση των αυστηρών διατάξεων που περιέχονται στην ψήφο των αποδήμων (που είχε ζητήσει η κυρία Τσάγκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εν συνεχεία την «άδειασε») κατατίθεται και αυτό στη Βουλή.

Εάν ψηφισθούν με αυξημένη πλειοψηφία, τότε καλώς γίνονται αμέσως νόμος του κράτους, εντάσσονται στον εκλογικό νόμο και ισχύουν αμέσως. Σε περίπτωση όμως που δεν συγκεντρώσουν την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία, τότε αποσύρονται. Έως τα μέσα Ιουνίου θα υπάρξει στη Βουλή μια σειρά από νομοθετικές διαδικασίες αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν είναι μόνον τα νομοσχέδια για τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι και το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, η κωδικοποίηση της χρηματοδότησης των κομμάτων και βεβαίως το νομοσχέδιο για την τηλεργασία (που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές Ιουνίου).