Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία – Προβάδισμα μίας μονάδας για το SPD

Εκλογικό θρίλερ στις γερμανικές εκλογές. Με ισχνό προβάδισμα, περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας, προηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD έναντι της Χριστιανική Ένωσης CDU του Άρμιν Λάσετ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αποτελεσμάτων που μεταδίδουν τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Μικρό προβάδισμα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD του Όλαφ Σολτς με 25,5% έναντι 24,5% για τη Χριστιανική Ένωση CDU του Άρμιν Λάσετ δείχνει η πρόγνωση του εκλογικού αποτελέσματος που μεταδίδει το ARD.  Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,8%, οι Φιλελεύθεροι με 11,7% και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 10,9%. To αριστερό κόμμα Die Linke συγκεντρώνει ποσοστό 5% και βρίσκεται στο όριο για την είσοδο στη γερμανική βουλή.

Αν επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, το SPD ενισχύεται κατά 4-5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Ενθουσιασμός επικρατεί στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, παρόλο που το αποτέλεσμα είναι ακόμα αμφίρροπο.

Για εκλογική νίκη έκανε λόγο ο Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας ικανοποίηση για το «ξεκάθαρο» αποτέλεσμα. «Σήμερα έχουμε τους πρώτους αριθμούς που δείχνουν ότι το SPD έχει μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο και οδηγούν σε μία εντολή για εμάς να κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε και πολιτικά αυτό θα κάνουμε» είπε ο κ. Σολτς.

Τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του καταγράφει το CDU, το οποίο για πρώτη φορά αποσπά ποσοστό μικρότερο του 30%.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι» είπε ο Άρμιν Λάσετ. Τόνισε είναι μεγάλη πρόκληση η επόμενη μέρα για όλα τα κόμματα, επισημαίνοντας ότι «θα πάμε σε τρικομματική κυβέρνηση».

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

Εκλογικό θρίλερ έδειξαν τα exit polls, αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία. Ισοπαλία με ποσοστό 25% για τη Χριστιανική Ένωση CDU με τον Άρμιν Λάσετ και για το Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα SPD του Όλαφ Σολτς έδωσε exit poll που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

Στην τρίτη θέση οι Πράσινοι με 15% και στην τέταρτη θέση οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Αριστερά με 5%.