Έκλεισε και τυπικά το deal για την εξαγορά της Play από την γαλλική Iliad

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η εξαγορά  της πολωνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας PLAY Communications από την Iliad, με τη διαδικασία αποδοχής της δημόσιας πρότασης που κατέθεσε ο γαλλικός κολοσσός να ολοκληρώνεται και τα τα «πακέτα» μετοχών των βασικών να αλλάζουν χέρια.

Σύμφωνα μες τις επίσημες ανακοινώσεις προς τις χρηματιστηριακές αρχές της Γαλλίας (για την Iliad) και της Πολωνίας (για την PLAY), ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών των δύο βασικών μετόχων, της Οlympia Group του Πάνου Γερμανού και το private equity fund Novator Partners (γνωστό στην Ελλάδα από παλαιότερη συμμετοχή στη Forthnet) του Ισλανδού μεγαλοεπενδυτή Thor Bjorkolfsson.

Αμφότεροι διατηρούσαν ποσοστό 40% στην Play, το οποίο και παραχώρησαν έναντι τιμήματος 39 ζλότι ανά μετοχή, ανεβάζοντας το ύψος της συμφωνίας στα επίπεδα των 2,2 δισ. Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού, το enterprise value της συναλλαγής ανέρχεται στα 3,5 δισ. Ευρώ). Σημειώνεται πως ήδη η συμφωνία μεταβίβασης της Play έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση  απ’ τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

Η συμφωνία για το ποσοστό της Olympia μεταφράζεται σε ποσό ύψους 440 εκατ.ευρώ. Κεφάλαια που αναμένεται να επανεπενδυθούν στο σύνολο τους σε δραστηριότητες που συγκροτούν την περίμετρο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος του Ομίλου Γερμανού, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και τον τομέα αποθήκευσης ενέργειας, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Olympia Group βρίσκεται ήδη σε φάση επέκτασης των δραστηριοτήτων τόσο με τη Sunlight και το νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ όσο και με το ενιαίο πλέον σχήμα των Public – Media Markt.

Χθες, μάλιστα, γνωστοποιήθηκε πως άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο της Play και τοποθετήθηκαν πρόσωπα επιλογής του νέου ιδιοκτήτη. 

Σημειώνεται ότι η Play είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Πολωνία με μερίδιο αγοράς 29%. Η Iliad ανήκει στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Xavier Niel και η συμφωνία αυτή θα την καταστήσει την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας τη συνεχή επέκτασή της και πέραν της Γαλλίας.