Έκκληση Μπάιντεν για περιορισμό στις πωλήσεις τουφεκιών εφόδου

Να βρει τρόπο να περιορίσει τις πωλήσεις τουφεκιών εφόδου κάλεσε χθες το Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και στηλίτευσε -σχεδόν δέκα ημέρες αφότου σφαγιάστηκαν δεκαεννιά παιδιά και δυο δασκάλες μέσα σε σχολείο της πολιτείας Τέξας- τους Ρεπουμπλικάνους που εναντιώνονται στη λήψη μέτρων.

«Πόσα ακόμη μακελειά είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε;» ρώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας στο δεκαεπτάλεπτο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ότι φτάνουν πια οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων, που βυθίζουν στο πένθος τις ΗΠΑ.

Πίσω από το βήμα ήταν τοποθετημένα 56 κεριά, που αντιπροσώπευαν τα θύματα των σφαγών στο σύνολο των αμερικανικών πολιτειών και περιοχών.

Μετά τις πιο πρόσφατες, στο πρωτοβάθμιο σχολείο του Γιουβάλντι, σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο και σε νοσοκομείο στην Τάλσα, τόνισε ότι πάρα πολλές περιοχές της χώρας έχουν μετατραπεί «σε τόπους σκοτωμών, σε πεδία μάχης».

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε να απαγορευθεί σε εθνικό επίπεδο η πώληση ημιαυτόματων τουφεκιών εφόδου, όπως είχε γίνει από το 1994 ως το 2004. Όμως, έχοντας επίγνωση της δυσκολίας που ενέχει η υιοθέτηση τέτοιου μέτρου στο Κογκρέσο, όπου η παράταξή του δεν διαθέτει παρά ισχνή πλειοψηφία, ο Δημοκρατικός πρόεδρος πρόσθεσε ότι το ελάχιστο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας για την αγορά τέτοιου είδους όπλων, που σήμερα είναι τα 18 έτη, στα 21.

Απαίτησε επίσης να απαγορευθούν οι γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων και να υποχρεώνονται οι ιδιώτες να κρατούν τον οπλισμό τους κλειδωμένο στα σπίτια τους.

«Εδώ και είκοσι χρόνια, έχουν σκοτωθεί από πυροβόλα όπλα περισσότεροι μαθητές από ό,τι αστυνομικοί και στρατιωτικοί σε ώρα καθήκοντος μαζί. Σκεφτείτε το» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που εγγυάται το δικαίωμα της οπλοκατοχής, δεν είναι «απόλυτη».

«Υποστηρίζω την προσπάθεια (…) μικρής ομάδας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών που ψάχνουν να βρουν έναν δρόμο, αλλά, Θεέ μου, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών δεν θέλει καμία από τις προτάσεις αυτές να συζητηθεί καν, πόσο μάλλον να τεθεί σε ψηφοφορία, αυτό το βρίσω απαράδεκτο» τόνισε χωρίς να κρύψει τον εκνευρισμό του και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να προδώσουμε ξανά τον αμερικανικό λαό… Είναι καιρός η Γερουσία να κάνει κάτι».

«Ευχαριστώ, κ. πρόεδρε» ανέφερε μέσω Twitter μετά το διάγγελμα ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι. «Πρέπει να κάνουμε κάτι. Και μπορούμε», συνέχισε ο αιρετός του Κονέτικατ, ο οποίος, για πάντα σημαδεμένος από τη σφαγή στο Σάντι Χουκ (26 νεκροί, ανάμεσά τους 20 παιδιά, το 2012) έχει αναλάβει ρόλο πιλότου στη συζήτηση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Η πρόκληση για την ομάδα αυτή είναι να βρει μέτρα που θα μπορούσαν να εγκρίνουν δέκα Ρεπουμπλικάνοι – ώστε να εξασφαλιστεί η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται.

Όμως σε μια χώρα όπου πάνω από το 30% των ενηλίκων έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο, οι συντηρητικοί εναντιώνονται σθεναρά σε κάθε μέτρο εναντίον των δικαιωμάτων των «νομοταγών πολιτών».

Οι συζητήσεις στη Γερουσία περιστρέφονται έτσι γύρω από προτάσεις περιορισμένης εμβέλειας, όπως ο έλεγχος του ποινικού μητρώου και του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων, κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια οργανώσεις πολιτών.

Μένει να φανεί αν οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο θα φέρουν αποτέλεσμα ή αν η τρέχουσα πρωτοβουλία θα έχει την τύχη των προηγούμενων, όπως εκείνη επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα μετά το μακελειό στο Σάντι Χουκ.

Ο Μέρφι διαβεβαίωσε πως υπάρχει ολοένα ισχυρότερη ορμή για να «καταφέρουμε να κάνουμε κάτι». Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Πατ Τούμι εξέφρασε «αισιοδοξία» ως προς αυτό.

Παράλληλα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων συζητήθηκε χθες σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου σε ιδιώτες ηλικίας μικρότερης των 21 ετών, καθώς και την πλήρη απαγόρευση της πώλησης γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας. Το κείμενο, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Σώμα την επόμενη εβδομάδα, έχει ήδη χαρακτηριστεί «αναποτελεσματικό» και «αντιαμερικανικό» από ομάδα Ρεπουμπλικάνων. Ακόμα και αν περάσει από τη Βουλή, δεν θεωρείται πιθανό να ψηφιστεί στη Γερουσία.