Εκατοντάδες νεκρές φάλαινες στην Τασμανία

Περίπου 380 φάλαινες-πιλότοι που είχαν εξοκείλει στην Τασμανία δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών να τις οδηγήσουν έξω από τον κόλπο όπου παγιδεύτηκαν.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι περίπου 380 φάλαινες έχουν πεθάνει. Περίπου 30 εξακολουθούν να είναι ζωντανές και το καλό νέο είναι ότι έχουμε ήδη σώσει 50» δήλωσε ο Νικ Ντέκα, διευθυντής εθνικών πάρκων της Τασμανίας.

Από τη Δευτέρα περίπου 470 φάλαινες-πιλότοι, ένα είδος που μπορεί να φτάσει τα 7 μέτρα μήκος και τους 3 τόνους βάρος, είχαν εντοπιστεί σε απομονωμένες δυτικές ακτές της Τασμανίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό φαλαινών που έχουν εξοκείλει ποτέ στην Τασμανία αλλά και στην Αυστραλία γενικότερα.

Μια ομάδα 65 εργαζομένων σε εθνικά πάρκα, εθελοντών και αλιέων εξετάζουν τις φάλαινες πιλότους,  για να εντοπίσουν αυτές που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν. Προκειμένου να βοηθήσουν τα κήτη να ξαναβγούν στη θάλασσα, τέσσερις ή πέντε άνθρωποι μπαίνουν μέχρι τη μέση τους στα παγωμένα νερά για να τοποθετήσουν σχοινιά γύρω από τις φάλαινες ώστε να μπορέσουν βάρκες να τις οδηγήσουν έξω από τον κόλπο στον οποίο βρίσκονται.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για ποιον λόγο οι φάλαινες, που ταξιδεύουν σε ομάδες, μερικές φορές εξοκέλλουν, όμως γνωρίζουν ότι ακολουθούν έναν αρχηγό και ότι συγκεντρώνονται γύρω από μια φάλαινα που έχει τραυματιστεί ή αντιμετωπίζει προβλήματα.