Εισήγηση για καθολικό lockdown από τον Β. Κικίλια

Την πρόθεσή του να εισηγηθεί ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου αν η πορεία της πανδημίας παραμείνει ίδια, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στο Open ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές των ειδικών είναι «τέτοιες που δείχνουν ότι έρχεται και στη χώρα μας αυτό τρίτο κύμα» της πανδημίας του κορωνοϊού και καθίσταται έτσι αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική και δήλωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ στις 6 Φεβρουαρίου είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7 Φεβρουαρίου 245, στις 8 Φεβρουαρίου 260. Δηλαδή 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, αν τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown» όμοιο με αυτό του Μαρτίου: «Αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου στη επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown, ενδεχομένως όπως του Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα».

«Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, αφού δούμε και σήμερα τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ θα πρέπει να δούμε θα αντιδράσουμε στην Αττική» δήλωσε, σημειώνοντας ότι ο ένας μετά τον δήμο παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες και στην κυβέρνηση η εξάπλωση και των νέων πιο μεταδοτικών στελεχών του ιού, που αναπόφευκτα θα ασκήσει εκ νέου πιέσεις στο νοσοκομεία. Παράλληλα, προβληματισμός υπάρχει ειδικά για την Αττική, όπου καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.