Εισαγωγή νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο- ανάγκη να μπει ξανά  μπροστά η “μηχανή” του

Εισαγωγή νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο

Την ανάγκη να μπει ξανά  μπροστά η “μηχανή” του Χρηματιστηρίου το οποίο σήμερα βρίσκεται στα χαμηλότερά του, για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Όπως είπε ο κ. Ζαββός η υπόθεση της Folli Follie έχει κονιορτοποιήσει την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου και πρέπει να ανακτηθεί, αλλιώς οι επενδυτές δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη χώρα. (εδώ)

Την ανάγκη για τη διακοπή της εξόδου εταιριών από το Χρηματιστήριο, αλλά και για την εισαγωγή νέων, την επισημαίνουμε επί μακρόν (εδώ). Το πρώτο, μπορεί να επιτευχθεί, έστω σε κάποιο βαθμό, με διοικητικά μέτρα, ενώ το δεύτερο, θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία των ιδίων των εταιριών, όταν αυτές εκτιμήσουν ότι η είσοδός τους σ’ αυτό είναι προς το συμφέρον τους. εταιριών και μόλις οι εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά δείξουν ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη προς αυτό, μετά τη μεγαλύτερη και σοβαρότερη κρίση που πέρασε το Χρηματιστήριο στην 140ετή ιστορία του.

Σε κάθε περίπτωση, ιστορικά αποδεικνύεται ότι, η εκκίνηση της διαδικασίας εισόδου νέων εταιριών σημειώνεται ευθύς μόλις αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά. Πρέπει βεβαίως να επισημάνουμε ότι, ιστορικά, η εκκίνηση της διαδικασίας εισόδου νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο, μετά από μία μακρά περίοδο διακοπής, συνιστά ένα από τα “σημάδια” εισόδου της αγοράς σε μία νέα φάση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εντός του 2019 ενδεχομένως να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο:

α) Η “R Energy 1” (εδώ), επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Γιώργος Ρόκας, γιος του κ. Μελετίου Ρόκα, ενός εκ των δύο ιδρυτών της πρώην «Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ», πρώην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο (1990-2009), η οποία ήταν από τις πρώτες εταιρίες που δραστηριοποιήθηκαν με τις ΑΠΕ, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και η οποία εξαγοράστηκε από την ισπανική Iberdrola τον Απρίλιο του 2007. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων και στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει πάνω από 25 πάρκα με ισχύ που ξεπερνά τα 3,2 MW σε Ελλάδα και Κύπρο. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της R Energy 1 διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Κύπρου (στη Δευτερογενή αγορά) με τον διακριτικό τίτλο “ROEN”.

β) Η ασφαλιστική εταιρεία Interlife (εδώ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει εισαχθεί από το 2016 στο Χρηματιστήριο της Κύπρου και  κατάφερε να αυξήσει τόσο τον στόλο των ασφαλισμένων οχημάτων όσο και τα αντίστοιχα έσοδα από ασφάλιστρα.

γ) Η Entersoft, εταιρία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού για επιχειρήσεις και εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου, το Μάιο του 2008 (εδώ), αναμένεται να “μεταπηδήσει” στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, με τη διαδικασία της Δημόσιας Εγγραφής. Το 2008, η εταιρία είχε εισαχθεί στην τιμή των 2,52 ευρώ ανά μετοχή (κεφαλαιοποίηση: 11,23 εκατ.), ενώ στις 13/9/2019, η μετοχή έκλεισε στα 6,75 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της φθάνει στα 30,1 εκατομμύρια.

Παράλληλα, ανοικτό παραμένει πάντα και το θέμα της εισαγωγής των μετοχών της Chipita στο Χρηματιστήριο για δεύτερη φορά (αρχικά είχε εισαχθεί το 1994 και διαγράφηκε όταν απορροφήθηκε από τη “Δέλτα Συμμετοχών”. 2η φορά μετά την πρώτη εισαγωγή της εταιρίας τροφίμων στη μέση της δεκαετίας του 1990. Βασικός μέτοχος της Chipita είναι και πάλι το κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, εταιρία συμφερόντων του οποίου κατέχει την πλειοψηφία της εισηγμένης αλλαντοβιομηχανίας “Νίκας” (εδώ), ενώ ο ίδιος ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή του στη Creta Farm, στα πλαίσια της αναζήτησης λύσης για την εταιρία της Κρήτης.

Επίσης, μάλλον κατά το 2020, θα πρέπει να αναμένουμε την εισαγωγή ενός αριθμού Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες -εκ του νόμου- πρέπει να εισαχθούν σε χρηματιστηριακή αγορά εντός διετίας από την ίδρυσή τους. Σε κάθε περίπτωση, αν οι οικονομικές εξελίξεις κινηθούν ομαλά, θα πρέπει να αναμένουμε την αναζωογόνηση της διαδικασίας εισαγωγής εταιριών στο Χρηματιστήριο, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μία απόδειξη για τη βελτίωση των συνθηκών, αλλά και ένα πρώτο βήμα σε μία μακρά διαδικασία ανόδου.

Κατά την τελευταία 10ετία, μόλις 6 νέες εταιρίες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο, κάνοντας την δεκαετία αυτή την πιο “φτωχή” σε νέες εισαγωγές, σε όλο το διάστημα της ιστορία του. Οι εταιρίες αυτές ήταν: Εθνική Παγγαία (2009), Άνεμος (2014), Intercontinental ΑΕΕΑΠ (2016), ΑΔΜΗΕ (2017), BRIQ Properties AEEΑΠ (2017) και CNL Capital (2018) (δείτε εδώ).

Η ΕΛΤΡΑΚ θα είναι η 10η εισηγμένη που θα διαγραφεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθώντας τις εξής μετοχές: Druckfarben, Nexans, ΥΓΕΙΑ, Αιολική Επενδυτική, Μινωϊκές Γραμμές, Ανεμος, Grivalia, Κρητών Αρτος. Σε διαδικασία εξόδου είναι επίσης η FG Europe, η Σφακιανάκης, το Ιασώ, η Σελόντα, η Νηρεύς.

Σήμερα, στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύονται οι μετοχές 171 εταιριών, από τις οποίες, 28 βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης και 17 σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.