Είναι κατάλληλο το timing για αγορά τραπεζών; (του Δημοσθένη Τρίγγα – 6.4.2021)

Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  • Είναι κατάλληλο το timing για αγορά τραπεζών;

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί επενδυτές δεν θέλουν να ακούσουν ακόμη για ελληνικές τράπεζες, όσο και αν έχουν βελτιωθεί οι ισολογισμοί τους, όσο και αν προβάλλουν τα επιχειρηματικά σχέδια για την επόμενη διετία-τριετία, όσο κι αν αναμένονται τόσα δισ. από την Ε.Ε. που αναγκαστικά θα συγχρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Νομίζω ο λόγος είναι απλός: “όταν καείς με τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι”. Όχι άδικα!

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμη δρόμο μέχρι να προσεγγίσουν τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα (NPLs/NPEs). Ωστόσο, η γενικότερη σύγκριση αρχίζει να αποκτά μια πιο ρεαλιστική βάση, καθώς αρχίζει να συζητιέται, έστω και για τη χρήση 2022 (μέσα στο 2023) η “διανομή μερίσματος”. Όσο και αν μας “καίει” η συρρίκνωση των NPEs, η διανομή μερίσματος είναι αυτή που θα αποδείξει ότι οι τράπεζες επανήλθαν στο επενδυτικό προσκήνιο. Σε προηγούμενο άρθρο έχω αναφέρει ότι ένα από τα βασικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση μετοχών (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) είναι το μοντέλο προεξόφλησης μερισμάτων (Dividend Discount Model). Η σημαντικότητα του μερίσματος, λοιπόν, δεν είναι μόνο σημειολογική, αλλά και ουσιαστική. Διότι η κερδοφορία δεν θα χρησιμοποιείται για τη συρρίκνωση των NPEs, αλλά για την ανταμοιβή του μετόχου.

Το διαφορετικό στάδιο όπου βρίσκεται η κάθε ελληνική τράπεζα, από πλευράς συρρίκνωσης των NPEs, εμφανίζεται στην αγορά κυρίως μέσα από τον δείκτη P/TBV (Τιμή/Ενσώματη Καθαρή Θέση), όπως φαίνεται από τον πίνακα αποτιμήσεων των συστημικών τραπεζών. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα “βουνά” των NPEs έγιναν “λοφίσκοι” σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά για να γίνουν… πεδιάδες χρειάζονται ακόμη χρόνο!

πιν

 

Εκτός από τη μείωση των NPEs, αυτό που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια είναι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, το οποίο θα ερευνά ο δυνητικός μέτοχος για το αν θα επενδύσει τα χρήματά του ή όχι στην εκάστοτε τράπεζα. Μπορεί να ακούγεται λίγο πρώιμο, όμως εκεί θα πρέπει να σταθούμε όταν θα συρρικνωθούν τα NPEs. Αυτό είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελληνικών τραπεζών τόσο στο μέλλον όσο ήταν και στο πολύ μακρινό παρελθόν. Σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει η ΕΚΤ, η Ελλάδα έχει ακόμη να διανύσει αρκετό δρόμο για τη μείωση των NPEs, με κάποιες να είναι κοντύτερα στον στόχο και κάποιες μακρύτερα. Από την άλλη πλευρά, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των ελληνικών για οριακά χαμηλότερα ή ακόμα και υψηλότερα ενός διψήφιου ποσοστού. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η επιτυχία των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών για περαιτέρω μείωση των NPES εξαρτάται από το κατά πόσο η ελληνική και κατ’ επέκταση η παγκόσμια οικονομία τα επόμενα 2-3 χρόνια δεν θα παρουσιάσουν έντονες αναταράξεις που θα εκτροχιάσουν τις παραδοχές που έχουν γίνει για την εφαρμογή των σχεδίων.

πιν

Τέλος, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα, αν τώρα είναι το κατάλληλο timing για αγορά ελληνικών τραπεζών, είναι πόσο ρίσκο είναι διατεθειμένος ο εκάστοτε επενδυτής να αναλάβει στο χαρτοφυλάκιό του! Ο επενδυτής που θα αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο δικαιούται να κερδίσει περισσότερο, εν αντιθέσει με τον επενδυτή που αποφεύγει το ρίσκο και αναμένει να κερδίσει λιγότερο αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν θα έχει αυξηθεί η ορατότητα! Μην ξεχνάτε: Η χρηματιστηριακή αγορά είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός νέων/ειδήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων!

Eurobank: Μέσω “Mexico” ο δείκτης NPE σε μονοψήφιο και στο βάθος… μέρισμα

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της Eurobank, η τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ το 2021 (“Mexico”) αναμένεται να οδηγήσει τον δείκτη NPEs σε 9% περίπου, ενώ το 2022 ο ίδιος δείκτης εκτιμάται σε 6%. Το αποτέλεσμα στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται σε 50 μ.β. στο CAD και 25 μ.β. στο CET 1. Τα NPEs του ομίλου στις 31/12/2020 ανέρχονται σε 5,7 δισ. ευρώ και 5,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ήτοι 14%, έναντι 14,9% το γ’ τρίμηνο του 2020. Για το 2021 τα νέα NPEs αναμένεται να προσεγγίσουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο τέλος του 2020 διαμορφώθηκαν στο 13,9% CET 1, ενώ ο δείκτης CAD έκλεισε στο 16,3%. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) της τράπεζας εκτιμάται σε 7% και 10% περίπου για το 2021 και 2022 αντίστοιχα. Η ενσώματη καθαρή θέση του ομίλου διαμορφώθηκε στο 1,35 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο δείκτης P/TBV (τιμή προς καθαρή ενσώματη θέση) διαμορφώθηκε στο 0,56 ευρώ ανά μετοχή.  Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι θα εξετάσει τη διανομή μερίσματος στη χρήση 2022.

Τράπεζα Πειραιώς: Η ΑΜΚ και το “Sunrise” θα οδηγήσουν μονοψήφιο τον δείκτη NPE

Το πρόγραμμα “Sunrise” που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για τη μείωση των NPEs αναφέρει ότι τα NPEs αναμένεται να μειωθούν από 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 σε 3,6 δισ. ευρώ περίπου στους επόμενους 12 μήνες. Στη συνέχεια και μέχρι το 2024, η τράπεζα κάνει λόγο για NPEs που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ το 2024, με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί χαμηλότερα του 3%, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της τράπεζας, ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να προσεγγίσει νούμερα υψηλότερα του 10% μετά τη μείωση των NPEs.

Alpha Bank: Το 2022 ο δείκτης NPE θα προσεγγίσει μονοψήφιο στην Ελλάδα

Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι στοχεύει στην περαιτέρω συρρίκνωση των NPEs για το τρέχον έτος με 18% για την Ελλάδα και χαμηλότερα του 10% για το 2022, διατηρώντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CAD και CET1 στο τέλος του 2021, συμπεριλαμβανομένων των νέων συναλλαγών, εκτιμώνται σε 16,8% και 14,1% αντίστοιχα. Στο τέλος του 2020 οι αντίστοιχοι pro forma δείκτες ήταν 16,9% (CAD) και 14,3% (CET1). Από 8,8 δισ. ευρώ NPEs στην Ελλάδα το 2020 pro forma για το “Galaxy” (ολοκλήρωση μέχρι τον Μάιο 2021), η τράπεζα στοχεύει σε NPEs ύψους 6,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Έτσι, για το 2022 η διοίκηση κάνει λόγο για μονοψήφιο δείκτη NPE για την Ελλάδα, με τα NPEs να προσεγγίζουν τα 3,5 δισ.

Το TBV μειώθηκε στα 7,7 δισ. ευρώ, από 7,8 δισ., με την καθαρή θέση ανά μετοχή να αγγίζει τα 4,98 ευρώ, ενώ μετά το “Galaxy” τα 3,65 ευρώ. Η Alpha διαπραγματεύεται 0,19 φορές (P/TBV) την ενσώματη καθαρή της θέση.

Εθνική Τράπεζα: Τον χαμηλότερο δείκτη NPE ανάμεσα στις συστημικές μετά το Frontier

Τα ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα επέτρεψαν στην Εθνική Τράπεζα να εγγράψει τις ζημίες του Frontier στο 2020, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των καθαρών αποτελεσμάτων σε μόλις 38 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο δείκτης NPEs για το 2020 διαμορφώθηκε στο 13,6%, με τον απόλυτο αριθμό να προσεγγίζει τα 4,2 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια η διοίκηση ανέφερε ότι ο στόχος του 2022 για τον δείκτη των NPEs είναι το 6%, ήτοι μόλις 1,8 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται σε 9% για το 2022, σαφώς υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 με 16,2% το 2022 επιτρέπει στην τράπεζα να αρχίσει να εξετάζει τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτό δεν εκτιμάται πριν από τη χρήση του 2023, όπου θα έχει ενσωματώσει το IFRS 9 και την αναβαλλόμενη φορολογία, προαπαιτούμενα από τις ρυθμιστικές αρχές για τη διανομή μερίσματος. Η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται 0,49 φορές (P/TBV) την ενσώματη καθαρή της θέση.

 

πιν

 

Ατζέντα (6/4 – 11/4)

Σήμερα  Τρίτη αναμένεται η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 12μήνου 2020 της Ευρωπαϊκής Πίστης, ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των αναλυτών. Επίσης σήμερα είναι η δέκατη όγδοη περίοδος εκτοκισμού του ΚΟΔ της Housemarket (πληρωμή τοκομεριδίου), ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκαλέσει την τακτική γ.σ. (προτεινόμενο μέρισμα 0,672 ευρώ ανά μετοχή – μερισματική απόδοση 4,3%). Την Τετάρτη έχει προγραμματίσει την έκτακτη γ.σ. η Τράπεζα Πειραιώς για την ΑΜΚ. Την ίδια ημέρα έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος για το μέρισμα χρήσης 2020 η Autohellas (προτεινόμενο μέρισμα 0,23 ευρώ – μερισματική απόδοση 3,4%), η Quest αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσεως 2020 (μετά τη λήξη της συνεδρίασης), ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των αναλυτών. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου 2020 ΕΥΔΑΠ και Σαράντης, με την ΕΥΔΑΠ να πραγματοποιεί την ενημέρωση των αναλυτών το ίδιο απόγευμα, ενώ ο Σαράντης την επόμενη ημέρα. Την Παρασκευή έχει προγραμματίσει έκτακτη γ.σ. η Ελβαλχαλκόρ, με κύριο θέμα τη διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων εν μέρει σε είδος με τη διανομή τίτλων εισηγμένων (Cenergy) σε ρυθμιζόμενη αγορά και εν μέρει σε μετρητά. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τον Φεβρουάριο, καθώς και τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Μάρτιο.

Στο εξωτερικό σήμερα το απόγευμα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο δείκτης JOLTs για τις νέες θέσεις εργασίας για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Επίσης, σήμερα η EIA (αμερικανική αρχή για τη διαχείριση και πληροφόρηση στον τομέα της ενέργειας) ανακοινώνει τις προβλέψεις έως το τέλος του επόμενου ημερολογιακού έτους για την κατανάλωση, την προσφορά, τις συναλλαγές και τις τιμές όλων των βασικών τύπων καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.). Την Πέμπτη αναμένονται οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Φεβρουάριο. Την Παρασκευή το ξημέρωμα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στην Κίνα για τον Μάρτιο, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για τον Φεβρουάριο και ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον μήνα Μάρτιο.

** Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

*** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”