Είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ακριβή;

Η Macquarie απέκτησε αντί 345 εκατ. το 50% της Enel στην Ελλάδα πουαντιστοιχεί σε συνολική αξία επιχείρησης (Full Enterprise Value) περίπου 980 εκατ. ευρώ, με τους Αυστραλούς να αναλαμβάνουν και δάνειο 100 εκατ. ευρώ της εταιρείας.

Η EGPH διατηρεί σε λειτουργία 59 έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482MW αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και έξι φωτοβολταϊκά έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 84MW.

Άρα η συνολική εκτίμηση του Enterprise Value για τα 566MW της Enel είναι περίπου 980 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην Γενική Συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο κ. Γιώργος Περιστέρης μέχρι το φθινόπωρο του 2023 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα έχει θέσει σε λειτουργία πάνω απο 1.200MW. Επιπλέον, προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του πολύ σημαντικού για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έργου της μεγάλης αποθήκευσης στην Αμφιλοχία (680 MW) που χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σημαντική ισχύς νέων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι έτοιμα προς κατασκευή. Ως εκ τούτου, η συνολική ισχύς έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ξεπερνάει τα 2.000 MW και μιλάμε για έργα τα οποία δεν είναι “μακέτα”, αλλά πλήρως αδειοδοτημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και τα οποία δεν αποτυπώνονται στην παρούσα αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως δεν αποτυπώνεται άλλωστε και ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ άνω των 6 GW πριν το τέλος της
δεκαετίας.

Η σημερινή αποτίμηση της μετοχής της ΤΕΡΝΑ είναι στα 17,47 με κεφ/ση 2,063 δισ. ευρώ.