Εγκρίθηκε από τον FDA το κοκτέιλ αντισωμάτων της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid

Έγκριση έλαβε τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το κοκτέιλ αντισωμάτων της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ιστορικό σοβαρών παρενεργειών από εμβόλιο κορωνοϊού.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων Evusheld, όπως ονομάζεται, έλαβε έγκριση μόνο για εφήβους και ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν έρθει πρόσφατα σε επαφή με κρούσμα, όπως διευκρίνισε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με το Reuters, η έγκριση του Evusheld, το οποίο περιέχει τα αντισώματα tixagevimab και cilgavimab, είναι σημαντική εξέλιξη για τη βρετανοσουηδική AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας δεν έχει εγκριθεί ακόμα στις ΗΠΑ.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το Evusheld μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων Covid-19. Η προληπτική αγωγή περιλαμβάνει δύο ενέσεις και προσφέρει προστασία για αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραγγείλει 700.000 δόσεις, ωστόσο ο FDA διευκρίνισε ότι το Evushed δεν είναι υποκατάστατο για τον εμβολιασμό για τα άτομα που συστήνεται να εμβολιαστούν.

Τα συνθετικά μονοκλωνικά αντισώματα της AstraZeneca λειτουργούν περίπου όπως τα φυσικά αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός και έχουν σχεδιαστεί να παραμένουν στο αίμα για μήνες ώστε να μπλοκάρουν τον ιό σε περίπτωση λοίμωξης.

Αντίστοιχες θεραπείες έχουν αναπτύξει και άλλες φαρμακοβιομηχανίες όπως η Regeneron, η Eli Lilly και η GlaxoSmithKline.