Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας

Πέθανε σήμερα ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, ο άνθρωπος που, σύμφωνα με τους συναδέλφους του, θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία.

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935 και ήταν παντρεμένος µε την Ελένη Τούτουζα -Πανταζοπούλου. Απέκτησαν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Υπήρξε οµότιµος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, διευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, μέλος της Nominating Committee, της επιτροπής που επιλέγει και προτείνει τους υποψηφίους για το διοικητικό συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ήταν µέλος της συντακτικής επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας όπως το «Lancet» κ.ά. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων, εκ των ιδρυτικών µελών και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύµατος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Είχε κάνει δηµοσιεύσεις σε επιστηµονικά συγγράµµατα για φοιτητές και γιατρούς, έδωσε δεκάδες διαλέξεις, συνέταξε ερευνητικά άρθρα και ελληνικά σε ξένα περιοδικά. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού του ΕΛΙΚΑΡ «Στους ρυθµούς της καρδιάς» και του περιοδικού «Καρδιά & Αγγεία», διευθυντής σύνταξης των επιστηµονικών περιοδικών «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών από το 2000, αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Οι τιµητικές διακρίσεις του ήταν πολλές όπως: Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου. Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας. Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών. Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Είχε λάβει τιμητικές διακρίσεις από τον δήµαρχο Αθηναίων, από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον Δήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους Δήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.ά., ενώ ήταν επίτιµος δηµότης Χίου και Άρτας.

Αντί στεφάνου η οικογένεια πρότεινε την ενίσχυση του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.