Έφτασαν στο Κίεβο Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι – Θα συναντήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο

Έφτασαν στο Κίεβο με το ειδικό τρένο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωα με το πρακτορείο Reuters οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες:

  • θα συζητήσουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την Ε..Ε
  • γνωρίζουν ότι η Ουκρανία επιθυμεί να υπάρξει ένας ισχυρός συμβολισμός εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου
  • πρέπει να εξισορροπήσουν τις λογικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε. με τις φιλοδοξίες όλων των υφιστάμενων υποψήφιων χωρών
  • θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ε.Ε. δεν θα αποσταθεροποιηθεί ή θα διασπαστεί

Μακρόν: Μήνυμα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

Κατά την άφιξή του, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα μεταφέρει ένα μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στον Ζελένσκι και ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια «σημαντική στιγμή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ε.Ε. Το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν επίσης ανοιχτές συζητήσεις για το ενδεχόμενο να γίνουν υποψήφιες χώρες. Οι χώρες με τις πιο μακροχρόνιες διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. είναι η Τουρκία, η οποία έγινε υποψήφια χώρα το 1999 και η Βόρεια Μακεδονία, η οποία έγινε το 2005.

Προηγήθηκε η κριτική του Κιέβου

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών, καθώς οι ίδιοι επιχειρούσαν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

Το Reuters σημειώνει ότι το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας, τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία έναντι της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.