Έφη Αχτσιόγλου: «Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφή στη Θεσσαλία»

Για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης σε τρία επίπεδα στην καταστροφή στη Θεσσαλία έκανε λόγο σήμερα Πέμπτη η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον REAL FM.

Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, στον τομέα της πρόληψης δεν έγιναν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπήρξε σοβαρή παρέμβαση τη στιγμή εκδήλωσης του φαινομένου, το οποίο ήταν προδιαγεγραμμένο, και παρατηρείται απουσία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.

«Η Θεσσαλία έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα… Πρώτα απ’ όλα, είχαμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Έχουμε ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές. Υπάρχουν τραγικές συνέπειες στην τοπική και στην εθνική οικονομία, στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία» τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τα λιμνάζοντα νερά και προσθέτοντας: «Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινότητα και στην επιβίωση των ανθρώπων στην περιοχή».

«Δεν είναι νέο χρήμα τα 2,2 δισ. από την Ευρώπη»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη από τις συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους επεσήμανε: «Μίλησε για τα 2,2 δισ., τα οποία δεν είναι νέο χρήμα, ήταν υπάρχοντες αναξιοποίητοι πόροι… Γιατί η κυβέρνηση δεν είχε αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους για τα αναγκαία μέτρα πρόληψης; Επίσης, έχει 0% απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για αντιπλημμυρικά έργα, 0% για τα έργα πολιτικής προστασίας και 2% απορρόφηση για δασοπροστασία… Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια, χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία και την αξιοποίηση των πόρων, έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση τη στιγμή της εκδήλωσης ακραίων φαινομένων γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ, αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές εν όψει χειμώνα».

Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει την εξαίρεση των δαπανών για την αποκατάσταση των καταστροφών από τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας περί πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Προοπτική στους πολίτες με εμένα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Οφείλουμε, μπορούμε και αξίζουμε να ζήσουμε καλύτερα… Πιστεύω ότι με εμένα στο τιμόνι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να δώσει αυτή την προοπτική στους πολίτες, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που έχει υποτάξει την κοινωνία σε μία καθημερινότητα εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών». Παράλληλα υπογράμμισε οτι το κόμμα της πρέπει να ισχυροποιήσει εκ νέου τους δεσμούς του με την κοινωνία και συμπλήρωσε: «Το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουνε μία πορεία από τα κάτω και να βρεθούμε παντού, για να δημιουργήσουμε και πάλι πλειοψηφική δυναμική».

«Δεν τίθεται ζήτημα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα. Για εμένα το να είμαστε όλοι μαζί είναι το ελάχιστο, είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Το ζήτημα είναι να κερδίζουμε κάθε μέρα και έναν περισσότερο. Όταν είσαι κυβερνητικό κόμμα επιδιώκεις να ασκήσεις τη μέγιστη δυνατή πολιτική και ιδεολογική επιρροή στην κοινωνία» υπογράμμισε η κυρία Αχτσιόγλου και κατέληξε: «Η πολιτική είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, και ως τέτοιο σοβαρό ζήτημα πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική».