Έφη Αχτσιόγλου: «Ούτε θα μπορούσα ούτε θα ήταν σκόπιμο να μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα»

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή της μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε διατεθειμένη να προχωρήσει σε ανασύνταξη του κόμματος με διαφορετική μεθοδολογία, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μιμηθεί τον Αλέξη Τσίπρα και προσθέτοντας: «Ένα πρώτο μήνυμα θα το λάβουμε στις ευρωεκλογές».

Στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ότι μιλά για ένα κόμμα δομών που θα λειτουργεί μεθοδικά και τεχνοκρατικά, και θα έχει κανόνες που να είναι σεβαστοί από όλους: «Νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργήσει πιο μεθοδικά. Να είναι ένα κόμμα των δομών. Δηλαδή συγκεκριμένες δομές, συγκεκριμένοι κανόνες για να μπορεί να λειτουργεί διαχρονικά».

«Καθένας από τους συνυποψηφίους μου έχει μια εξαιρετική διαδρομή και έχει συμβάλει στο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή πολιτική δύναμη και μια κυβερνητική δύναμη. Άρα εγώ τις πορείες των συντρόφων μου τις τιμώ και θα τις τιμώ» σημείωσε για τους υπόλοιπους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Είναι ένας μοναδικός ηγέτης, έχει τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά και ως προσωπικότητα. Κατάφερε να ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες συνθήκες και από το 3% να τον κάνει κυβέρνηση και να τον φέρει στο 32% πριν από λίγα χρόνια… Ούτε θα μπορούσα ούτε θα ήταν σκόπιμο εγώ να μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον μάλλον σε καρικατούρα καταλήγει».

Ερωτηθείσα για τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου επεσήμανε: «Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω πως οι αυτές οι μετατοπίσεις δεν είναι μόνιμες… Προφανώς έφταιξαν λάθη της τελευταίας περιόδου, της προεκλογικής… Ήδη διά του Αλέξη Τσίπρα επισημάνθηκαν κάποιες ελλείψεις, όπως ότι σε ένα πλαίσιο απλής αναλογικής δεν καταφέραμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα. Οι πολίτες επιδίωκαν την πολιτική σταθερότητα, γιατί τη συνδέουν στο μυαλό τους με μια εικόνα ηρεμίας, απέναντι σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να είναι επαρκής. Αυτό δεν εκλήφθηκε στο βάθος που θα έπρεπε. Μπορεί να είναι και πολλά άλλα θέματα. Για το πώς τοποθετείσαι σε σύγχρονα προβλήματα, με σύγχρονο τρόπο. Τι προτείνεις. Μπορεί επίσης να επενδύαμε πολύ στην περιγραφή των προβλημάτων αλλά ίσως θα είχε μεγαλύτερο νόημα να περιγράφεις βιώσιμες λύσεις. Θα γίνει συνέδριο που θα συζητήσουμε σε βάθος αυτά τα ζητήματα».

Τέλος, η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε κατηγορηματική ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης: «Όλοι έχουμε κοινή αγωνία να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να δυναμώσει, να απευθυνθεί στην κοινωνία, να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση στο σήμερα και να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά στο αύριο».