Έφη Αχτσιόγλου: «Ο νόμος Χατζηδάκη νομιμοποίησε την εργοδοτική αυθαιρεσία»

Για «εκβιασμό» της efood προς τους εργαζόμενούς της να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες ή να απολυθούν που έγινε κατ’ εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, έκανε λόγο η τομεάρχης Οικονομικών του ΖΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου σε τηλεοπτική συνέντευξή της.

«Για τους εργαζόμενους στα delivery νομοθετήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ ένα αρχικό πλαίσιο προστασίας, για τη χρήση των οχημάτων, τις αποζημιώσεις, τα εργατικά ατυχήματα. Προφανώς χρειαζόταν να γίνουν κι άλλα» τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου, ενώ σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν ο νόμος Χατζηδάκη ρύθμισε το τοπίο απάντησε: «Ναι, το ρύθμισε, αλλά υπέρ της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Αναφερόμενη στην κυβέρνηση σημείωσε: «Η πολιτική εξαπάτηση της μεσαίας τάξης από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι ανήλθε στην εξουσία με βασικό σύνθημα πως θα τη “σώσει” και τελικά τα λεγόμενα μεσοστρώματα βρέθηκαν σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν τη ΝΔ… Ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ρημάζονται από τα πολλά χρέη, τα οποία σωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας και η κυβέρνηση δεν δίνει λύση».

«Η κοινωνία πιέζεται επιπρόσθετα από το κύμα της ακρίβειας, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ τα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και τα είδη διατροφής. Θα συμβεί το οξύμωρο:η κυβέρνηση να μιλάειγια θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να έχουμε ανθρωπιστική κρίση λόγω της ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης» τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έπρεπε να έχουν ήδη παρέμβει στην αγορά για να τηρηθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού και να μη λειτουργούν καρτέλ… Πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων -εμείς προτείναμε συγκεκριμένες κατηγορίες, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης- για την περίοδο της ακρίβειας, ώστε να προστατευθεί η κοινωνία» επισήμανε η κυρία Αχτσιόγλου.

Όμως, πρόσθεσε, «ο πρωθυπουργός ουσιαστικά είπε στη ΔΕΘ ότι αφήνει τα καρτέλ να λειτουργούν, δεν παρεμβαίνει στην αγορά και δίνει ένα επίδομα 150 εκατ., όταν η επιβάρυνση από την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι την άνοιξη θα είναι 1 δισ., είναι προφανές ότι δεν θα προστατεύσει κανέναν».

Η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να μπορεί να καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έκανε μία σημαντική αύξηση κατά 11% στον κατώτατο μισθό και 27% για τους νέους, καταργώντας τον υποκατώτατο.