Έφη Αχτσιόγλου: «Να μετατραπεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα»

«Η διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση είναι καταστροφική. Οι επιλογές της, αν και θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικές, οδήγησαν τους εργαζόμενους σε φτωχοποίηση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ασφυξία, τα νοικοκυριά σε τεράστια δυσκολία και σε μία φοβερή συσσώρευση χρεών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Έφη Αχτσιόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο 105,5.

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό του 2021, η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε: «Η ΝΔ επιμένει στην καταστροφική συνταγή μη στήριξης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των αγροτών… Η χώρα είχε το γ’ τρίμηνο τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη, 11,7%, και η χρονιά προβλέπεται να κλείσει με 10,5%, με μία από τις πιο βαθιές υφέσεις, αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της τεράστιας αποτυχίας της κυβέρνησης».

Παράλληλα, σημείωσε: «Ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή είπε σειρά ψευδών, δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια κακοποίηση στοιχείων από υπουργό Οικονομικών… Η Ελλάδα το 2020, με βάση τις μελέτες της Eurostat, έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος όλων των πολιτών, τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος των χαμηλόμισθων και την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος των εργαζομένων στην Ευρώπη».

«Η κυβέρνηση προβλέπει μεγαλύτερη ανεργία το 2020 απ’ ό,τι το 2019, ενώ υπάρχει μία απόλυτη κατάπτωση των εργασιακών σχέσεων. Η ΝΔ βλέπει αυτή την περίοδο ως ευκαιρία για να διαλύσει κάθε έννοια εργατικού δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη μείωση των δαπανών υγείας κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ το 2021 τόνισε: «Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ στόχευε στη μείωση του ρόλου του δημοσίου στην υγεία, στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και θεωρούσε τα νοσοκομεία σπάταλα. Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει αυτή τη στρατηγική επιλογή, η οποία δεν θέλει ενίσχυση των δημόσιων δομών στην υγεία και το κοινωνικό κράτος. Είναι εξωφρενικό ότι αυτό γίνεται εν μέσω πανδημίας».

Για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο σημείωσε ότι «μέσα στην πανδημία έχουμε 2,5 δισ. ευρώ νέα χρέη των πολιτών και άλλα 1,5 δισ. έχουν αναβληθεί για το 2021, συνολικά 4 δισ. νέα χρέη από τη διαχείριση της κυβέρνησης».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «πρέπει όλη η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα, να υπάρξει ένα σοβαρό σχήμα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα οφειλής και να μην εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός, γιατί αλλιώς θα μιλάμε για μία πορεία εκκαθάρισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».