Εδώ οφείλεται η… “σιγή ασυρμάτου” των Ισραηλινών το τελευταίο διάστημα;

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» προχωρά κανονικά, όπως έχει σχεδιαστεί, ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, λέγοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η θεσμοθετημένη διαδικασία για ειδική συμφωνία με το Ισραήλ. Σε δηλώσεις του στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, ο κ. Λακκοτρύπης ρωτήθηκε για το δημοσίευμα της ισραηλινής Globes και για την ανακοίνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη».

Απαντώντας, ο Υπουργός είπε ότι αυτό που αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής Πρεσβείας είναι η θέση της ισραηλινής πλευράς όπως αποτυπώνεται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και κάποιο καιρό. Από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η ανάπτυξη του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’ προχωρά κανονικά, όπως έχει σχεδιαστεί».

Σε ό,τι αφορά την ειδική συμφωνία με το Ισραήλ, είπε ότι υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία και ακολουθείται εδώ και κάποιο καιρό και θα συνεχίσει να ακολουθείται. «Αλλά το πιο σημαντικό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα δύο αυτά πράγματα, δηλαδή η ανάπτυξη του ‘Αφροδίτη’ και η θεσμοθετημένη διαδικασία για ειδική συμφωνία δεν συνδέονται σε ό,τι αφορά την κυπριακή πλευρά» σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «το θέμα αυτής της ειδικής συμφωνίας ήταν γνωστό εδώ και καιρό και όμως έχουμε προχωρήσει στο να συνάψουμε τις συμφωνίες εντός Νοεμβρίου τις οποίες έχετε δει». «Σίγουρα ως Κυριακή Δημοκρατία θα προτιμούσαμε να υπάρχει αυτό το πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία, αλλά πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανάπτυξη του Αφροδίτη» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν βλέπει κάποια σκοπιμότητα στις αναφορές αυτές, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ισραηλινής Πρεσβείας, αυτή είναι η θέση της ισραηλινής πλευράς και δεν είναι μια θέση που υιοθετεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και αποτυπώνεται ως εξής: Είτε με συμφωνία, είτε χωρίς, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει φυσικό αέριο το οποίο βγαίνει από την μεριά του Ισραήλ και αντλείται από τη δική μας πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποζημιώσει βεβαίως αναλόγως την ισραηλινή. Δεν υπάρχει περίπτωση, είτε με, είτε χωρίς συμφωνία να απεμπολήσει κάποιος τα δικαιώματα, ούτε εμείς τα δικά μας» είπε.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι είναι μια θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία συνεχίζεται. Γίνεται ανταλλαγή των θέσεων της κάθε πλευράς και πολύ σύντομα θα αποσταλούν εκ νέου οι δικές μας θέσεις, κατέληξε.
.

Υπέρ της ρύθμισης του θέματος ‘Αφροδίτη’ – ‘Γισάι’ το Ισραήλ

Τη θέση του Ισραήλ υπέρ των διαπραγματεύσεων με την κυπριακή κυβέρνηση για ρύθμιση του θέματος σχετικά με τη διαφορά αναφορικά με τα κοιτάσματα «Αφροδίτη – Γισάι» αντανακλά η επιστολή του Γενικού Διευθυντή του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας, η οποία δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή “Globes”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Πρεσβεία του Ισραήλ.

«Η επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας στην κοινοπραξία των εταιρειών του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’ αντανακλά την θέση του Ισραήλ, όπως έχει παρουσιαστεί στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή Πρεσβεία στη Λευκωσία.

Όπως σημειώνεται, «η κυβέρνηση του Ισραήλ θα ήταν ικανοποιημένη, ανά πάσα στιγμή, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κύπρου επί του θέματος της ρύθμισης των δικαιωμάτων των κοιτασμάτων ‘Γισάι’ και ‘Αφροδίτη’, όπως έχει επίσης μεταφερθεί στην κυπριακή πλευρά σε αρκετές περιπτώσεις».

«Τέτοια ρύθμιση», αναφέρεται, «θα επιτρέψει την μεγιστοποίηση των προοπτικών, που υπάρχουν στα δύο κοιτάσματα και θα ωφελήσει και τις δύο χώρες και τις οικονομίες τους, καθώς θα συνεισφέρει στην σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στο ανατολικό μέρος της λεκάνης της Μεσογείου».

Εξάλλου, στο σχετικό δημοσιεύματα, η «Globes» σημειώνει πως ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας, Ούντι Αντίρι με επιστολή του ενημέρωσε την κοινοπραξία του «Αφροδίτη», Noble Energy, Shell και Delek Drilling, ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη της «Αφροδίτης» μέχρι την επίλυση της διαφοράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντίρι, το Ισραήλ, σύμφωνα με την Globes, αντιτίθεται στην ανάπτυξη του κυπριακού κοιτάσματος, μέχρι την επίλυση της διαφοράς. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το κράτος του Ισραήλ δεν έχει απεμπολήσει το μερίδιο του κοιτάσματος Αφροδίτη-Γισάι και δεν έχει καμία πρόθεση να πράξει κάτι τέτοιο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αντίρι.

Σύμφωνα πάντα με την Globes, o κ. Αντίρι χαρακτηρίζει το κοίτασμα «Γισάι» – «Αφροδίτη» ως διασυνοριακό και προσθέτει πως οι κυβερνήσεις της Κύπρου και του Ισραήλ είχαν διαπραγματεύσεις αρκετών χρόνων με στόχο την επίτευξη διμερούς συμφωνίας σχετικά με την εκμετάλλευσή του. Σημειώνει δε πως μία από τις επιλογές που έχουν τεθεί προς εξέταση ήταν η πιθανότητα έναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των αδειούχων και των δύο χωρών, υπό την αίρεση της έγκρισης των δύο κρατών.

Λέγοντας πως μέχρι σήμερα τα δύο κράτη δεν κατέληξαν στην αναγκαία συμφωνία, που θα διευκόλυνε «τη δίκαιη εκμετάλλευση του κοιτάγματος προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών», ο ΓΔ του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας μεταφέρει τη θέση της χώρας του ότι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη – Γισάι’ από τους αδειούχους και των δύο κρατών δεν μπορεί να αρχίσει πριν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Κύπρου».

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕHELLAS JOURNAL